Tip

Hoe je écht anticipeert op nieuws met mediamonitoring en nieuws forecasting

Hoe je écht anticipeert op nieuws met mediamonitoring en nieuws forecasting
Door Jan-Kees van Oord · 12 May 2025

Weet jij wat er morgen in het nieuws komt? Communicatie draait al lang niet meer alleen om reageren op wat er speelt - het vooruitkijken is minstens zo belangrijk. Het is steeds crucialer om niet alleen te weten wat er wordt gezegd, maar ook wanneer en op welke toon

Met slimme mediamonitoring én nieuws forecasting zet je als communicatieprofessional de stap van ‘achter de feiten aan lopen’ naar strategisch vooruitkijken en proactief handelen. In dit artikel legt ANP media-analist Jan-Kees van Oord uit hoe je die shift maakt - en wat je daarvoor nodig hebt.

Wat is mediamonitoring?

Nog even een stapje terug, wat is mediamonitoring ook alweer? Het is het proces waarbij je in kaart brengt hoe, waar en door wie er over jouw organisatie of onderwerpen die jij belangrijk vindt, geschreven wordt in de media. Het kan gaan over je merknaam, je directieleden, je concurrenten, of maatschappelijke thema’s die voor jouw organisatie relevant zijn.

Met mediamonitoring kun je:

  • Reputatieschade tijdig signaleren (crisismanagement).
  • Zien of je persberichten en expertquotes worden opgepikt.
  • Je communicatiestrategie verfijnen op basis van wat er leeft in de media.

Wat is nieuws forecasting?

Traditioneel houden organisaties zich dus graag bezig met mediamonitoring. Maar er is ook nog een stap vóór de monitoring: het voorspéllen van wat er mogelijk aan nieuws aankomt. Dat noemen wij bij ANP nieuws forecasting.

Omdat het ANP het nieuws maakt waar journalisten hun berichten op baseren, staan wij letterlijk aan de bron. Door ANP-nieuws te monitoren, zie je vaak als eerste welke onderwerpen de media gaan domineren. Zo kun je als woordvoerder tijdig anticiperen op wat er gebeurt, bijvoorbeeld met een persstatement, het delen van een bepaalde visie of achtergrondinformatie over een onderwerp of thema. 

Extra inzicht met de ANP Agenda

De ANP Agenda is daarnaast een krachtige aanvulling op real-time mediamonitoring. Hiermee zie je welke evenementen eraan komen: rechtszaken, politieke besluiten, sportevenementen, enzovoort. Ook dit helpt je om strategisch te plannen. Een persbericht verzenden? Kies een nieuwsluwe dag op basis van de agenda - zo vergroot je de kans dat journalisten aandacht hebben voor jouw verhaal.

Van pr-hulpmiddel naar organisatiebetrokkenheid

Mediamonitoring levert dus niet alleen waarde op voor pr- en communicatieteams, maar voor de héle organisatie. Denk hierbij aan:

  • Tijdige signalering van reputatierisico’s.
  • Inzicht in sectorontwikkelingen.
  • Informatievoorziening voor afdelingen zoals sales, beleid of klantenservice.

Je creëert concurrentievoordeel door je organisatie breed te informeren: goed geïnformeerde medewerkers maken betere beslissingen.

Meetbaar maken: KPI’s voor pr-inspanningen

Om erachter te komen of je pr-inspanningen effectief zijn, is het noodzakelijk te meten of ze ook daadwerkelijk impact hebben. Bij ANP  mediamonitoring gebruiken we daarvoor vier kern-KPI’s:

  • Volume – hoeveel artikelen verschijnen er over je organisatie?
  • Mediawaarde – wat zou je moeten betalen als je al die publicaties als advertentie zou inkopen?
  • Bereik – hoeveel mensen hebben het artikel in potentie gezien?
  • Sentiment – wordt je organisatie positief, neutraal of negatief genoemd? En hoe presteer je ten opzichte van concurrenten?

Met name mediawaarde is een krachtige stuurvariabele. Die laat zien hoe groot je zichtbaarheid is en welke media jouw boodschap oppakken.

En share-of-voice, wat is dat dan?

Bij ANP Business kijken we bij de media-analyse ook naar de share-of-voice, de mate waarin jouw organisatie genoemd wordt in relatie tot andere, vergelijkbare organisaties. Een hoge share-of-voice klinkt positief, maar dat is het niet per se. In gevoelige dossiers zoals verantwoord alcoholgebruik of privacy rondom big data, kan het zijn dat je veel genoemd wordt… maar dan in een negatieve context. Daarom is eerder genoemde sentimentanalyse onmisbaar bij het interpreteren van mediadata.

Van mediadata naar inzichten en mediastrategie

Mediamonitoring en media-analyse zijn dus observerende instrumenten. Ze tonen hoe jouw organisatie genoemd wordt, met welk sentiment en in relatie tot welke thema’s. En precies dát geeft je als communicatieafdeling de kans om bij te sturen. Dat doe je:

  • Proactief: door met persberichten en expertquotes de media op te zoeken.
  • Reactief: als blijkt dat jouw organisatie onbedoeld negatief in het nieuws komt.
  • Strategisch: door trends, stakeholders en thema’s in kaart te brengen waar jij op kunt aanhaken of afstand van kunt nemen.

Wat maakt ANP mediamonitoring uniek?

Natuurlijk zijn er meer aanbieders van mediamonitoring in Nederland en daarbuiten. Dus waarom zou je voor ANP Business kiezen?

Allereerst staat bij ons kwaliteit centraal. Een team van informatie- en mediaspecialisten zorgt dat monitoring relevant en accuraat blijft. Zij zorgen dat irrelevante berichten buiten de analyses blijven en dat je alleen artikelen ziet die écht over jouw organisatie of sector gaan. Ook in tijden van fake news en kleine obscure sites houden wij het nieuws schoon en betrouwbaar.

ANP mediamonitoring is een dienst van ANP Business - en daar zit meteen het onderscheidende vermogen: want de redactie van het ANP staat aan de bron van het nieuws in Nederland. En er is meer:

  • Gebruiksgemak: de dienst is ontworpen voor communicatieprofessionals die snel en efficiënt willen werken. Binnen een paar minuten zie je hoe jouw organisatie in de media is genoemd.
  • Volledige dekking: ANP doorzoekt een zeer uitgebreide bronnenset.
  • Interne communicatie: resultaten deel je eenvoudig via een interne nieuwsbrief of op intranet.
  • Service en begeleiding: een toegewijd team biedt ondersteuning en denkt proactief met je mee. Verwacht je media-aandacht naar aanleiding van een persbericht of expertquote? Dan zorgen wij ervoor dat je een overzicht krijgt van álle publicaties.

Conclusie: sturingsmechanisme voor je reputatie

Kortom, mediamonitoring is méér dan alleen weten wat er speelt - het is een strategisch hulpmiddel. Het helpt je niet alleen te reageren, maar ook te anticiperen. De combinatie van technologie, journalistieke expertise en menselijke analyse maakt ANP mediamonitoring tot een waardevol instrument voor iedere communicatieprofessional!

Meer tips voor jouw pr-strategie?

Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

Jan-Kees van Oord
Jan-Kees van Oord
jankees.van.oord@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden