Podcast

Beeldspraak, de podcast: fotograaf Kees van de Veen

Beeldspraak, de podcast: fotograaf Kees van de Veen
22 Sep 2020
podcast beeldspraak anp keen van de veen
Bart Maat en Kees van de Veen tijdens het opnemen van de podcast.

In de aflevering twee spreekt Bart Maat met fotograaf Kees van de Veen over zijn persoonlijke manier van fotograferen; het vastleggen van het dagelijks leven op een bijzondere manier en zijn indringende fotoserie waar hij een coronapatiënt volgde. 

Over de aflevering

Kees vertelt dat hij verliefd is geworden op Groningen, de provincie waar hij 20 jaar geleden kwam wonen. Hij houdt van het landschap, de leegte, de rust en de mensen. Groningers zijn rechtdoorzee, zonder geouwehoer. 

De onderwerpen die hij fotografeert gaan over het dagelijks leven van gewone mensen. Zo fotografeerde hij het wel en wee van voetbalclub S.V. Onderdedam, een kleine amateur voetbalclub uit de laagste divisie. Ook volgde hij de lokale politieke partij 'Samen voor Pekela' tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. 

Bij het opkomen van het eerste nieuws over het coronavirus, zag Kees het helemaal niet zitten om alle maatregelen vast te leggen. Hij richtte zijn pijlen vooral op het fotograferen van patiënten op de intensive care. Dit resulteerde in een indrukwekkende fotoserie over een coronapatient in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die uiteindelijk overlijdt aan het virus. De nabestaanden van de patiënt stonden Kees toe heel dichtbij te komen. Uiteindelijk fotografeerde hij zelfs tijdens de uitvaart.

Iedere maand verschijnt er een nieuwe aflevering van ANP Beeldspraak. De podcast kun je beluisteren via je favoriete podcast-app, bijvoorbeeld Spotify of Apple Podcast.

Over Kees van de Veen

Kees van de Veen (1980), volgde eerst een opleiding aan het Technisch College in Ede, waarna hij als fotograaf aan de slag ging bij het Dagblad van het Noorden. Hij werkt tegenwoordig onder andere voor NRC Handelsblad, National, Geographic en ANP-Hollandse-Hoogte. Kees werd meerdere keren genomineerd voor de Zilveren Camera en de World Press Photo.

Besproken in de podcast, handige linkjes en meer

  • Bekijk de fotoserie over coronapatiënt Piet Franssen hier
  • De fotoserie over coronapatiënt Jan van Veen uit Assen bekijk je hier
  • Meer over fotograaf van de Kees van de Veen lees je op zijn website

Bekijk hieronder een aantal foto's die tijdens de aflevering worden besproken.

Luister mee

In de eerste aflevering van ANP Beeldspraak spreekt Bart Maat met Remko de Waal over fotograferen tijdens corona.

Meer over de aflevering

Achter de nieuwsfoto

Voor nog meer verhalen achter de nieuwsfotografie, volg ANP Foto op Instagram.

ANP Foto op Instagram

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden