Mededeling

Vincent Jannink wint ANP Nieuwsfoto van het jaar 2022, Laurens Bosch wint Publieksprijs

Vincent Jannink wint ANP Nieuwsfoto van het jaar 2022, Laurens Bosch wint Publieksprijs
Door Edouard van Arem · 10 Jan 2023
Vincent Jannink tijdens de uitreiking op 10 januari 2022. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Vincent Jannink heeft op dinsdag 10 januari 2022 de ANP Nieuwsfoto van het jaar gewonnen. Zijn foto laat een asielzoeker zien, gehuld in een deken, in het opvangcentrum in Ter Apel waar vele asielzoekers door gebrek aan ruimte buiten moeten slapen. Leo Blom, jurylid, zegt over deze foto: “Het is zeer een indringend en beklijvend beeld van asielzoekers. Een van de belangrijke thema’s van 2022.” Laurens Bosch won de Publieksprijs.

Dit jaar waren vijf foto’s genomineerd voor de juryprijs:

- Ramon van Flymen - Oekraïense vluchtelingen na aankomst met de trein vanuit Berlijn op Amsterdam Centraal

- Laurens Bosch - Man in camouflagekleding na gijzeling Apple Store

- Ramon van Flymen - Drukte op Schiphol na staking

- Vincent Jannink - Mensen slapen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel

- Rob Engelaar - Stille tocht in Kerkrade voor de vermoorde Gino

Jury

De jury bestaat dit jaar uit freelance beeldadviseur Leo Blom, chef fotoredactie van Het Parool Eva de Vos en lector journalistiek en vernieuwing Danielle Arets. Roel Rozenburg, uitgever Hollandse Beelden, was secretaris.

Leo Blom: “Alle vijf de foto’s zijn goede nieuwsfoto’s. Ze geven treffend de essentie weer van belangrijke nieuwsmomenten. En dat is waar een goede nieuwsfoto aan moet voldoen. Vijf winnaars wat mij betreft.”

Publieksprijs

Het publiek koos via een online verkiezing Laurens Bosch met zijn foto van de man in camouflagekleding na de gijzeling in de Apple Store als winnaar van de Publieksprijs. Hier kon men kiezen uit de 12 winnaars van de ANP Foto van de maand uit 2022. De 12 genomineerde beelden zijn hier te vinden.

Podcast met Laurens Bosch

In de podcast ANP Beeldspraak vertelt Laurens hoe hij het die avond beleefde.

Nu luisteren

Tentoonstelling

Een selectie van alle nieuwsfoto’s die meedongen naar de ANP Nieuwsfoto van het jaar, is van 11 tot en met 31 januari 2023 te zien in het Atrium van het Stadhuis aan het Spui in Den Haag. Op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur, vrij toegankelijk.

Stichting Nieuwsfoto

Vanaf dit jaar gaat de prijs verder onder een nieuwe vlag. Beeld & Geluid, het ANP en de Nederlandse Sport Pers (NSP) richten Stichting Nieuwsfoto op. Doel is de nieuwsfotografie in al zijn facetten scherper onder de aandacht te brengen: beeldmakers die nieuws vastleggen onder vaak zeer lastige omstandigheden, bijvoorbeeld tussen demonstranten en Mobiele Eenheid in of dagenlang postend op het Binnenhof. Deze fotografen vertellen met één foto een heel nieuwsverhaal en leggen de geschiedenis vast in één prangend beeld. De Stichting heeft verder als missie om aandacht voor fotojournalistiek te vragen als onderdeel van de bevordering van nieuwswijsheid.

Elke Smelt, Manager Publiek Beeld & Geluid: “Deze samenwerking biedt kansen om het bewustzijn over thema’s als nieuws en persvrijheid nog beter onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. De dagelijkse stroom aan nieuwsfoto’s is bijna niet bij te houden, laat staan dat de context altijd goed wordt begrepen. Terwijl dit juist zo belangrijk is om goed geïnformeerd een mening te vormen over de actualiteit.”

Edouard van Arem
Edouard van Arem
edouard.van.arem@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden