Het ANP, Pointer (KRO-NCRV) en Nieuwscheckers (Universiteit Leiden) starten op 1 maart, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, met een factcheck-marathon. Twee weken lang zoeken de redacties gezamenlijk, met hulp van studenten journalistiek, naar mis- en desinformatie die met name via sociale media en online verspreid wordt.
De journalistieke partners onderzoeken berichten, van onder andere politici en lokale politieke partijen, op foutieve informatie die van invloed kan zijn op het stemgedrag en de uitslagen tijdens de verkiezingen op 16 maart. De marathon wordt afgesloten met een publieksprogramma over misinformatie rond de verkiezingen bij Beeld en Geluid Den Haag.
Gedeelde thema’s
De factcheck-marathon vindt plaats van 1 tot en met 16 maart op de redactie van het ANP. Tijdens de marathon wordt ingezoomd op belangrijke thema’s die in meerdere regio’s spelen, zoals bijvoorbeeld stikstofuitstoot, de komst van asielzoekerscentra en de woningmarkt. De deelnemende journalisten checken onder meer de haalbaarheid van plannen in verkiezingsprogramma’s en het waarheidsgehalte van berichten op sociale media over dit soort thema’s. De bevindingen worden aangeboden via het ANP en gepubliceerd op de websites van Pointer en Nieuwscheckers.
Freek Staps, hoofdredacteur ANP: "Veel regionale issues die spelen bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn van nationaal belang. Daarom is het noodzakelijk dat de juiste feiten en cijfers voorhanden zijn. Het unieke team van factcheckers, researchredacteuren en datajournalisten toetst de info uit verkiezingsprogramma's en controleert uitspraken van (lokale) politici op waarheidsgehalte. De afnemers van het ANP - die verspreid over heel het land actief zijn - kunnen vervolgens met deze berichten aan de slag. Zo zetten we de feiten tijdens deze verkiezingen voorop."
Regionale issues, zijn van nationaal belang. Het is noodzakelijk dat de juiste feiten voorhanden zijn."
Regionale issues, zijn van nationaal belang. Het is noodzakelijk dat de juiste feiten voorhanden zijn."
— Freek Staps, hoofdredacteur ANP
René Sommer, eindredacteur van Pointer (KRO-NCRV): “Vorig jaar zijn we gestart met het factchecken van berichten rondom de landelijke verkiezingen. Voor de kiezer is niet altijd goed te bepalen wanneer iets waar of niet waar is en daarmee kan indirect het stemgedrag beïnvloed worden. Wat dit interessant maakt, is wanneer er op lokaal niveau bewust foute informatie wordt verspreid. En waarom.”
Alexander Pleijter en Peter Burger van Nieuwscheckers (Uni. Leiden): “We hebben bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar al proefgedraaid door met onze journalistiekstudenten samen met Pointer beweringen van politici te checken. Dat smaakte naar meer, dus we zien ernaar uit het dit jaar op grotere schaal te herhalen met Pointer en het ANP.”
Afsluiting 16 maart: Beeld en Geluid Den Haag
De marathon wordt afgesloten op 16 maart om 17.00 uur met een publieksprogramma over misinformatie rond de verkiezingen bij Beeld en Geluid Den Haag. Op deze avond hoor je de grootste ontdekkingen van de journalisten, komen politici aan het woord, en krijg je een spoedcursus factchecken van de experts zelf.
Elke Smelt (Algemeen Directeur): “Nieuwswijsheid is voor Beeld en Geluid Den Haag een vertrekpunt van veel van onze activiteiten. Tijdens deze avond nemen we het publiek mee in de werkwijze van de factcheckers, en maken we de balans op van hoe het gesteld is met mis- en desinformatie rond de verkiezingen. Dat helpt ons om nog bewuster te leren omgaan met nieuws.”