Mededeling

Bart Maat wint Zilveren Camera 2021 met 'functie-elders'-foto

Bart Maat wint Zilveren Camera 2021 met 'functie-elders'-foto
Door Nana van Dijk · 11 Feb 2022
functie elders
Kajsa Ollongren (D66) verlaat de Stadhouderskamer na een positieve uitslag van een coronatest. Foto: ANP / Bart Maat

Op vrijdag 11 februari zijn de winnaars per categorie bekend gemaakt. Freelance ANP-fotograaf Bart Maat is met zijn foto van Kajsa Ollongren die na een positieve coronatest de Stadhouderskamer verliet tot winnaar van de Zilveren Camera 2021 verkozen.

De foto staat ook wel bekend als de 'functie-elders'-foto. ANP-Hollandse Hoogte-fotografen Remko de Waal, Ramon van Flymen, Joris van Gennip, Robin van Lonkhuijsen zijn ook in de prijzen gevallen. Bekijk hier alle winnaars.

Dertig juryleden hebben voor de foto gekozen. "Deze foto maakte het nieuws. Je ziet haast en menselijkheid van Kajsa Ollongren. Het is een toevallig moment, maar het is niet toevallig dat een Haagse fotograaf met kennis van zaken weet waar je moet staan. De foto laat zien hoe belangrijk het is dat fotografen in Den Haag hun werk kunnen doen", aldus juryvoorzitter Natalia Toret.

Vorig jaar mocht ANP-Hollandse Hoogte-fotograaf Kees van de Veen de prijs in ontvangst nemen. Bart Maat won met dezelfde foto ook de ANP Foto van het Jaar 2021. 

Fotograaf Bart Maat is de winnaar van de Zilveren Camera 2021, de prijs voor de beste journalistieke of documentaire foto. Foto: ANP / Marco de Swart
Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Het verhaal van Zilveren Camera-winnaar Kees van de Veen

Met zijn indrukwekkende fotoserie van coronapatiënt Piet Franssen won ANP-Hollandse Hoogte-fotograaf Kees van de Veen de Zilveren Camera 2020. Een gesprek met de winnaar: van het begin van zijn fotocarrière bij Dagblad van het Noorden en de passie en liefde voor het vak tot het winnen van dé Nederlandse fotoprijs voor fotojournalistiek.

Bekijk de video

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden