Mededeling

ANP Foto gebruikt kunstmatige intelligentie om eigen archief beter te ontsluiten

ANP Foto gebruikt kunstmatige intelligentie om eigen archief beter te ontsluiten
Door Nana van Dijk · 22 Apr 2023

In het enorme archief van ANP Foto is het soms lastig de juiste foto te vinden. Met kunstmatige intelligentie hebben we het vinden drastisch verbeterd. Verschillende nieuwe zoekfuncties zorgen ervoor dat je tijd bespaart en beelden vindt die eerder verstopt zaten. Lees welke nieuwe zoekfuncties we hebben toegevoegd aan anpfoto.nl en hoe je ze gebruikt.

De fotoafdeling van het ANP beheert een beeldbank met miljoenen beelden. Dagelijks komen er tienduizenden nieuwe beelden bij, van onze eigen fotografen en van agentschappen uit verschillende landen. En dagelijks zoeken er honderden beeldredacteuren, vormgevers en communicatieprofessionals op anpfoto.nl naar passende beelden.

Zoeken én vinden?

Zo’n groot archief biedt uitdagingen bij het ontsluiten van de juiste beelden. Lang waren de metadata (grotendeels handmatig meegeleverde informatie bij een beeld) leidend voor het zoeken en vinden. 

De afgelopen jaren zijn we bezig geweest met het verbeteren van de beeldbank en de zoekfuncties. Zo hebben we het archief opgeschoond door een deel van de ongebruikte beelden te verwijderen. En sinds vorig jaar is daar kunstmatige intelligentie (AI) bijgekomen. We begonnen toen met persoonsherkenning en nu gebruiken we het ook voor een aantal andere belangrijke zoekfuncties.

“Je vindt foto’s die je eerder niet of slechts met heel veel moeite kon vinden.”

Je vindt fotos die je eerder niet of slechts met heel veel moeite kon vinden.

— Patrick Rasenberg, productmanager ANP Foto

Zo helpt kunstmatige intelligentie jou

Kunstmatige intelligentie ontsluit het archief op een geheel nieuwe manier. Beelden die eerder diep in de beeldbank ‘verstopt’ zaten, bijvoorbeeld omdat er geen of weinig trefwoorden aan zijn toegevoegd, zijn nu weer vindbaar. De rijkdom van de ANP-beeldbank, die al sinds 1946 opbouwt, is zo veel beter zichtbaar. 

Bekijk de explainer van de belangrijkste nieuwe zoekfuncties.

Dit zijn de belangrijkste nieuwe zoekfuncties, grotendeels ondersteund door kunstmatige intelligentie:

  • Persoonsherkenning. We hebben het AI-systeem getraind op de foto’s in onze beeldbank. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat een grote hoeveelheid bekende personen (uit Nederland en daarbuiten) vindbaar is, ook als de naam niet in de omschrijving wordt genoemd. 
  • Specifieke beeldkenmerken. Je kunt gericht zoeken op fotokenmerken als zwart-wit, de compositie of het aantal mensen op een foto. Foto’s uit specifieke categorieën (buitenland, sport of entertainment bijvoorbeeld) kun je uitsluiten of juist oproepen. Ook luchtfoto’s en rechtbanktekeningen zijn beter vindbaar.
  • Creative collectie. Naast de redactionele categorieën is het nu ook mogelijk binnen verschillende creative categorieën te zoeken. Denk aan ‘natuur’, ‘technologie’ of ‘gezondheidszorg’. Voor illustratieve of commerciële toepassingen is dit ideaal.
  • Zoeken binnen ANP-fotografie. Je kunt specifiek zoeken in de collectie van alle ANP-fotografen. Het gaat dan om zowel de ANP-productie van de vaste fotografen als de collectie van freelance fotografen. Je sluit dan de buitenlandse agentschappen uit. In veel gevallen geeft dat een overzichtelijker resultaat, zeker als je op zoek bent naar beeld van Nederlands nieuws.
  • Events per categorie. Onze events (verzameling foto’s over één onderwerp) zijn nu ook in categorieën opgedeeld. Nu kun je bijvoorbeeld alle fotoseries door ANP-fotografen binnen de categorie sport vinden.
  • Nederlandse trefwoorden. Alle foto’s, ook buitenlandse, krijgen automatisch Nederlandse trefwoorden toegekend. Dat maakt het zoeken in het Nederlands een stuk doeltreffender. Het AI-systeem herkent objecten en kleuren die op de foto staan, zoals ‘rood’ of ‘zonnebril’.

Kunstmatige intelligentie is niet foutloos. We accepteren een kleine foutmarge, en trainen het systeem continu, zodat de resultaten steeds beter worden.

Zo gebruik je de zoekfuncties

Een paar voorbeelden van zoekopdrachten die nu veel beter resultaat geven:

Zoekopdracht: ‘biden zonnebril’

Je ziet hiermee alle foto’s waar zowel het woord ‘biden’ in de trefwoorden of omschrijving voorkomt als waar een zonnebril op staat. Je kunt nog filteren op de persoon Joe Biden. Zo wordt je resultaat nog beter (indien je inderdaad naar Joe Biden zoekt). Ook kun je met één druk op de knop bijvoorbeeld kiezen voor ‘portret’, ‘één persoon’, etc. Tot je de perfecte foto hebt gevonden.

Zoekopdracht: ‘amsterdam keizersgracht’ + filter ‘creative: stadsgezicht’

Als je mooie stadsgezichten van de Keizersgracht zoekt, is dit de juiste zoekopdracht. Wil je ook geen mensen op de foto? Verfijn dan met de optie ‘geen mensen’. Zo weet je zeker dat er geen gedoe is met portretrechten.

Zoekopdracht: filter .ANP + filter ‘nieuws’ en dan kiezen voor ‘events’

Hiermee krijg je een chronologisch overzicht van alle nieuwsitems die door ANP-fotografen (inclusief freelance fotografen) zijn gefotografeerd.

Zoekopdracht: ‘makelaar’ + filter ‘creative’

Met deze snelle zoekopdracht vind je foto’s die goed passen bij onderwerpen die gaan over de woningmarkt.

Wat volgt?

Om kunstmatige intelligentie kan niemand meer heen. We blijven onderzoeken hoe AI-systemen ons kunnen ondersteunen. Bij het ontwikkelen van zoeksystemen, maar ook op andere gebieden binnen onze dienstverlening. Onze hoofdredactie schreef een leidraad voor de inzet van kunstmatige intelligentie. Lees bij Villamedia wat daarin staat.

Zelf proberen?

De nieuwe zoekfuncties staan live. Je kunt er dus meteen mee aan de slag.

Ga naar anpfoto.nl
Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden