Mededeling

Dit zijn de nominaties voor de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020

Dit zijn de nominaties voor de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020
Door Franca Grimbergen · 06 Jan 2021
nieuwsfoto van het jaar jos van leeuwen fotoprijs

De vijf nieuwsfoto’s die zijn genomineerd voor de Jos van Leeuwen Fotoprijs zijn bekend. Deze prijs wordt voor het derde jaar op rij uitgereikt en is door het Algemeen Nederlands Persbureau en fotobureau Hollandse Hoogte in het leven geroepen om de Nederlandse nieuwsfotografie te eren. De fotoprijs is vernoemd naar de Haagse nieuwsfotograaf Jos van Leeuwen.

Genomineerden

De vijf genomineerde beelden zijn gemaakt door Remko de Waal (x2), Arie Kievit, Bart Maat en Robin Utrecht. Hun foto’s maken kans om tot de beste nieuwsfoto van 2020 verkozen te worden. Op donderdag 21 januari 2021 wordt de winnaar in Den Haag via een livestream bekendgemaakt. De uitreiking wordt gepresenteerd door Nederlands fotograaf William Rutten.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit ANP-fotoman Leo Blom, beeldredacteur Wilco Willemsen van het Algemeen Dagblad, ANP-hoofdredacteur Freek Staps, Voordekunst-directeur Kristel Casander en Projectmanager ANP Foto Jorien de Waard.

Publieksprijs

Op 21 januari 2021 worden nog twee prijzen uitgereikt. Een daarvan is de Jos van Leeuwen Publieksprijs. Elke maand kan het publiek via social media en een webpagina stemmen op zijn favoriete nieuwsfoto. Maandelijks komt daar één winnaar uit, die daarmee is genomineerd voor de jaarlijkse Jos van Leeuwen Publieksprijs. In de week van de uitreiking kan het publiek op de twaalf winnende nieuwsfoto’s stemmen via een onlinetool. 

De genomineerden: Koen van Weel (2x), Rob Engelaar (2x), Frank van Beek, Robin Utrecht, Remko de Waal, Cor Lasker, Bart Maat, Otto Jelsma, Patrick Harderwijk en Sem van der Wal.

Jong Talent

De derde prijs - Jos van Leeuwen Jong Talent - reiken we uit aan het beste fotoverhaal gemaakt door jong fotografietalent. De drie genomineerden voor de prijs zijn Remco Koers (Cultuur in tijden van corona), Gyselle Blokland (Duivenmelkers) en Ebbe Blaas (Festivalzomer 2020: cancelled). 

Ben jij erbij?

Kom erachter welke van deze vijf nieuwsfoto's dé nieuwsfoto van 2020 wordt en meld je aan voor Jos van Leeuwen Fotoprijs livestream. De uitreiking vindt plaats op donderdag 21 januari 2021.

Meld mij aan!

2020 in beeld

Afgelopen jaar was bijzonder en zullen we niet snel vergeten. Onze fotografen waren aanwezig bij de belangrijkste nieuwsmomenten. We blikken terug met het fotojaaroverzicht op anpfoto.nl.

Bekijk de foto's
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden