ANP Bronnenbank

ANP Bronnenbank

Jouw contactgegevens in de veelgebruikte ANP-app.

Versterk de berichtgeving over jouw vakgebied.

Zichtbaarder als deskundige in de media.

Aanmelden en deelname is kosteloos en zo gebeurd.

Opvallen in de media met jouw deskundigheid?

Vrijwel elke nieuwsredactie in Nederland gebruikt de grondstoffen van de ANP-redactie: naast nieuws en foto's zijn dat ook contactgegevens van deskundigen die het nieuws kunnen duiden. Ze staan in onze bronnenbank, waarmee we journalisten ondersteunen bij hun berichtgeving. Via onze app is de bronnenbank ook toegankelijk voor organisaties die het nieuws volgen via het ANP, zoals de rijksoverheid, grote bedrijven en belangenverenigingen.

Denk jij dat jouw deskundigheid of die van jouw organisatie van waarde kan zijn voor de Nederlandse journalistiek? Meld je dan kosteloos aan via de handige vragenlijst hieronder. En zorg dat jouw kennis en kunde wordt gezien door zowel journalisten van kranten, radio- en tv-stations, nieuwsblogs en magazines als andere nieuwsvolgers en -makers.

Lees hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over de bronnenbank.

opvallen in media
Aanmelden als mogelijke bron

Als jouw deskundigheid relevant is voor de bronnenbank, wordt er naar aanleiding van de ingevulde informatie contact met je gezocht. Lees verder op deze pagina op basis van welke criteria we bronnen selecteren.

Deskundigheid
Instemming

Ik wil worden gezien door journalisten van nagenoeg alle media in Nederland en andere organisaties die het nieuws via het ANP volgen en ik geef het ANP toestemming mijn gegevens voor dit doel op te slaan en ter beschikking te stellen aan derden.

Ik ontvang ook de dagelijkse start.ANP-nieuwsbrief zodat ik weet wat er die dag gaat spelen in de actualiteit.

Ik mag door middel van nieuwsbrieven, e-mailcontact of telefonisch contact worden benaderd over interessante content, evenementen, workshops, podcasts en andere diensten die ANP biedt om mijn zichtbaarheid in de media te vergroten.

Bedankt, het formulier is succesvol verzonden

Kwaliteitsbewaking

De bronnenbank biedt plek voor geloofwaardige deskundigen uit allerlei velden, van kennisorganisaties, onderwijsinstituten tot bedrijven en zelfstandigen. De redactie beoordeelt de expertprofielen voordat ze toegevoegd worden. Dit is een journalistieke selectie waarbij academische en niet-academische criteria gelden. De redactie neemt geen standpunt in over het perspectief van de deskundige. Wel over de nieuwswaardigheid van de persoon.

Meest gestelde vragen over de bronnenbank

Wie heeft inzicht in de contactgegevens?

Nagenoeg alle Nederlandse journalistieke redacties hebben een abonnement op het ANP, van kranten en radiostations tot talkshows. Zij kunnen de contactgegevens inzien en wel of niet besluiten contact op te nemen. Ook de ANP-redactie zelf kan de gegevens inzien. Via onze app is de bronnenbank ook toegankelijk voor organisaties die het nieuws volgen via het ANP, zoals de rijksoverheid, grote bedrijven en belangenverenigingen.

Lees ons privacystatement
Wat kost deelname als deskundige aan de bronnenbank?

Onderdeel uitmaken van de bronnenbank is kosteloos.

Wat is de relatie tussen het ANP en de media die gebruik maken van de bronnenbank?

De Nederlandse media zijn klant van het ANP. De onafhankelijke ANP-redactie levert dagelijks nieuwsberichten, foto's en infographics, radiobulletins en meer aan de media. Vrijwel elke nieuwsredactie gebruikt deze grondstoffen om hun eigen berichtgeving op te baseren.

Hoe vaak wordt er contact met mij (of de expert binnen mijn organisatie) opgenomen door media?

Dat is niet te zeggen, want dat is aan de verschillende redacties en journalisten zelf. Het ANP biedt inzicht en suggesties, journalisten van andere media besluiten daar wel of niet iets mee te doen.

Wie staat er nog meer in de bronnenbank?

De bronnenbank is een levende lijst waaraan namen worden toegevoegd (of van worden verwijderd) op basis van journalistieke relevantie. Vanzelfsprekend betekent vermelding op de lijst niet dat het ANP of andere personen op de lijst het inhoudelijk eens zijn met opvatting van andere bronnen. De bronnenbank is niet openbaar in te zien.

Wat levert deelname mij of mijn organisatie op?

Zichtbaarheid. Door vermelding op de lijst kunnen journalisten kennis nemen van je expertise en jou als bron vragen voor een nieuwsbericht, in een artikel of in een talkshow.

Kan ik me (of de expert) ook weer (laten) verwijderen uit de bronnenbank?

Vanzelfsprekend. Een mailtje aan bronnenbank@anp.nl volstaat.

Wordt het profiel bijgewerkt of kan ik deze bijwerken?

Op het moment dat er behoefte is aan een of meerdere aanpassingen kan dit gecommuniceerd worden via bronnenbank@anp.nl, je profiel zal vervolgens bijgewerkt worden.

Word ik (of mijn organisatie) ook benaderd worden door buitenlandse media?

Vooralsnog hebben buitenlandse media geen inzage in de lijst. De lijst is nu nog in het Nederlands opgesteld.

Hoe weet ik of er vraag is naar mijn kennis (of die van mijn organisatie) in de media?

Journalisten zijn altijd op zoek naar nieuwe bronnen. Ze kijken vooral of de bron nieuwswaarde heeft. Lees daarom het stuk 'Wanneer heeft iets nieuwswaarde?' door hoofdredacteur Freek Staps.

Lees 'Wanneer heeft iets nieuwswaarde?'