Blik op het ANP

Journalistieke kwartaalupdate - Q3 van 2024

Journalistieke kwartaalupdate - Q3 van 2024
01 Oct 2024

Beste ANP-gebruiker of nieuwsvolger, 

Nieuws komt vaak onverwacht en is soms gepland. Neem sportwedstrijden of zelfs hele toernooien, waarvan lang van tevoren duidelijk is wanneer wie om welke medaille strijdt (we zijn nu al de Winterspelen van 2026 aan het plannen). 

Maar hoe planbaar nieuws soms in grote lijnen ook is, het kan soms flink complex zijn. Deze sportzomer hadden we bijvoorbeeld een foto- en een sportredactie op het WTC in Den Haag, maar ook een in Duitsland en Frankrijk. Plannen en communicatie zijn dan essentieel, vooral omdat we als ANP niets kunnen missen voor onze afnemers. 

Hieronder een kleine selectie van het werk dat we deze zomer voor je maakten. 

Freek Staps, hoofdredacteur ANP 

 

EK levert overvloed aan nieuws en foto's 

door Jochem Lippmann

De wereld van voetbal is meer dan alleen de uitslagen op een scorebord. Tijdens grote toernooien zoals het EK is het extra hard werken. We maakten honderden berichten en duizenden foto's die massaal verschenen in kranten, op websites en in liveblogs. 

Wij schrijven al lang niet meer alleen over 1-0 of 2-0, wel of geen buitenspel en een goede of slechte scheidsrechter. Op dit 'milieuvriendelijke' EK ging het ook over landenploegen die niet met de trein, maar met het vliegtuig reisden, de koning en koningin die ontbraken op de tribunes en mensen die samendromden om te kijken. 

Voetbalfans dansten tijdens het EK samen van links naar rechts op het ritme van de feestband Snollebollekes. Ook dat was nieuws. Duizenden Turkse Nederlanders kwamen naar Berlijn voor de kwartfinale tussen Oranje en het geboorteland van hun ouders of voorouders. Papa droeg vaak een Turks shirt, maar mama of de kinderen soms een oranje tricot. Wie er ook zou winnen, zij konden niet verliezen, zo vertelden ze. Dat na afloop Nederlanders op Turkse wijze al toeterend door de straten reden, leverde ook weer nieuws op. 

Datavisualisatie over persalarmen en ANP-foto's per dag tijdens EK voetbal en Olympische Spelen.

Spelen zijn hoogtepunt en uitputtingsslag voor fotografen

door Remko de Waal 

Met een stad als Parijs als thuisbasis voor de Olympische Spelen weet je dat de logistiek, het verplaatsen van venue naar venue, een uitdaging kan worden. We coverden met vier fotografen in Parijs en Marseille zoveel mogelijk wedstrijden van Team NL. Dat betekende vele uren in de metro en van tevoren een goed plan maken over wie wat doet en of dit logistiek ook haalbaar was. Dat was af en toe best afzien met tempraturen in Parijs die soms boven de 30 graden lagen en waarvan een deel van de bussen en metro's niet voorzien is van airco. 

En we sleepten bovendien een aardig arsenaal aan apparatuur mee om vanuit elk standpunt de actie goed vast te kunnen leggen. Desondanks hebben we geen medaille van Team NL gemist en heb ik persoonlijk erg genoten van het fotograferen van de 3x3 basketballers die goud pakten, de geweldige marathon van Sifan Hassan waarbij ik op een omgebouwd vrachtwagentje de gehele marathon voor de kopgroep uitreed, maar ook Femke Bol die goud pakte op de 4x400 meter gemengde estafette in een werkelijk uitzinnig Stade de France. 

Het waren mijn eerste Olympische Spelen, en uiteindelijk kan ik concluderen wat veel fotografen al jaren tegen me zeggen: de Olympische Spelen zijn het mooiste maar ook, met drie weken lang werkdagen van minimaal twaalf uur, het meest uitdagende wat je als nieuwsfotograaf kunt fotograferen. 

Medaillewinnaars Team NL. Beeld: ANP

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden