Blik op het ANP

Journalistieke kwartaalupdate - Q2 van 2024

Journalistieke kwartaalupdate - Q2 van 2024
Door Geneviève Muya · 04 Jul 2024
Freek Staps - Hoofdredacteur ANP

Beste ANP-gebruiker of nieuwsvolger,

In een hoog-georganiseerd land zijn soms zelfs nieuwsfeiten georganiseerd en zo kon het dat de redactie van het ANP de uitslagen van de Europese Verkiezingen al twee dagen eerder kende dan de rest van Nederland.

Dat zit zo: de verkiezingen waren op donderdag en daarna gaven gemeenten hun uitslagen door aan de ANP-verkiezingsdienst. Op vrijdag ontstond daarmee al een bijna-volledig beeld, terwijl de uitslagen Europabreed pas zondagavond publiek mochten worden.


Dat bracht als voordeel met zich mee dat de redactie al 58 berichten kon klaarzetten die na het verstrijken van het embargo op zondagavond direct ‘op het net’ konden. Afnemers werden daarmee goed bediend.

Freek Staps, hoofdredacteur ANP

De verkiezingsuitslagen in Nederland én België

door Yordi Dam

Verkiezingsuitslagenextravaganza: zo zou je zondag 9 juni het best kunnen omschrijven. Met uitslagen van de Europese verkiezingen in Nederland en België, én bij onze zuiderburen ook nog Federale en Regionale verkiezingen, verwerkten we die dag een gigabak aan data. 

Al die data heeft het ICT-team van ANP omgezet in interactieve uitslagentools – lees: kaartjes, staafjes en bolletjes – die zijn afgenomen door tientallen media in Nederland en België. Met die tools kun je binnen een paar muis (of vinger-)klikken de uitslagen in jouw regio bekijken. Iets wat meer dan 80 miljoen (!) keer werd gedaan. 

De uitslagenvisualisatietool voor België. Beeld: L’echo / www.lecho.be
De uitslagenvisualisatietool voor België. Beeld: L’echo / www.lecho.be

Posten en sprinten in Den Haag

door Gijsbert van Dalen

“Uitloop dra”, meer woorden had de woordvoerder van de formatie vaak niet nodig om de politiek journalisten via WhatsApp te laten weten dat (in)formateur en/of partijleiders voor de dag klaar waren met onderhandelen en dus beschikbaar voor vragen. Dra, als in: weldra, nu, meteen. Tijd dus om de trap af te stormen richting het formatiegebied in de hoop iets wijzer te worden over de coalitieonderhandelingen.

Op goede dagen werd het sprintje beloond met snippertjes informatie. In tijden van radiostilte liepen de onderhandelaars stug door. ‘Kremlin-watchend’ probeerden wij verslaggevers dan iets af te lezen aan hun pas of gezichtsuitdrukking, om vervolgens onze vermoedens tegen ‘Haagse bronnen’ aan te houden. Hielden ook zij zich stil, dan werden binnenskamers vermoedelijk stappen gezet.

We durfden het betonnen decor van de formatie niet meer te verlaten toen volgens de informateurs een “cruciale week” aanbrak, vooral nadat PVV’er Gidi Markuszower werd gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk. Het bleek slechts de eerste finale. De laatste was het crisisoverleg nadat Dilan Yeşilgöz (VVD) openlijk haar twijfels had uitgesproken over de voordracht van Marjolein Faber (PVV) als minister. Gelukkig had het Kamerpersoneel de speciaal voor journalisten geplaatste banken laten staan. Alsof ze het wisten...

Hoe Joost Klein wereldnieuws werd

door Davy Leeuw

Het Eurovisie Songfestival beloofde vooraf al een beladen editie te worden door de omstreden deelname van Israël en de daarbij behorende protesten en strenge veiligheidsmaatregelen. Historisch werd het toen Nederland na 24 turbulente uren op de dag van de finale werd gediskwalificeerd en Joost Klein plotseling wereldnieuws werd.

Voor mij, als songfestivalverslaggever, en fotograaf Sander Koning was het in het Zweedse Malmö een uitdaging om alle snel veranderende ontwikkelingen vast te kunnen leggen. Op sommige vragen hebben we nog geen antwoord gekregen. Wat is er nu eigenlijk precies gebeurd en was dat zo ernstig dat uitsluiting nodig was? De tijd zal het leren.

Joost Klein tijdens het Eurovisie Songfestival. Beeld: ANP /  Sander Koning
Joost Klein tijdens het Eurovisie Songfestival. Beeld: ANP / Sander Koning

Fotograferen van studentenprotesten in Amsterdam

door Ramon van Flymen

Sinds de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober zijn er veel demonstraties geweest in Nederland, die veelal vreedzaam verliepen. Toen de eerste studenten van Amerikaanse universiteiten hun campussen bezetten, wist ik dat dit ook in Nederland zou gaan gebeuren. Ook was duidelijk dat ze probeerden de media zo veel mogelijk weg te houden bij hun bezettingen.

Met dit alles in mijn achterhoofd ging ik naar de tweede dag van de protesten op de Universiteit van Amsterdam. Van het weren van media was toen nog geen sprake, ik kon vrijuit mijn werk doen. Naarmate meer acties volgden, veranderde dit, vooral omdat er een grote groep radicale studenten tussen zat die geen zin had in media-aandacht.

In gesprek gaan met ze werkte niet altijd en de sfeer werd soms grimmiger, waardoor ik besloot wat afstand te nemen. Bij de inzet van de politie om studenten weg te krijgen, koos ik positie achter de agenten om enigszins veilig verslag te kunnen doen van de ontruiming. Tijdens dit soort, vaak chaotische demonstraties is het heel fijn als ik in nauw contact sta met de redactie. Nieuwe ontwikkelingen krijg ik altijd meteen te horen en dat zorgt ervoor dat ik op de juiste plek kan zijn. De verwerking van beelden door editors gaat razendsnel zodat ik me vooral kan focussen op het onderwerp zelf. Het is echt teamwerk.

Demonstranten zetten tenten op in binnentuin Oudemanhuispoort Universiteit van Amsterdam. Beeld: ANP
Demonstranten zetten tenten op in binnentuin Oudemanhuispoort Universiteit van Amsterdam. Beeld: ANP / Ramon van Flymen
Geneviève Muya
Geneviève Muya
genevieve.muya@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden