Maja Micudova is een van de redacteuren op de agendaredactie van het ANP. Samen met de redactie zorgt ze ervoor dat toekomstige nieuwsgebeurtenissen in de agenda staan. En er is iets nieuws: met de ANP Inhaakagenda inspireren ze gebruikers, Maja vertelt erover.
“De ANP Agenda is het platform voor media en organisaties om vooruit te kijken en zich te laten inspireren. In de ANP Agenda vind je een overzicht van geplande en opkomende (nieuws)gebeurtenissen die het resultaat zijn van nationale- en internationale ontwikkelingen. Ik werk in een team van acht mensen. We zitten op de nieuwsredactie en houden het nieuws continu in de gaten. We maken dagelijks tientallen nieuwe agendapunten. Deze agendapunten zijn eigenlijk het begin van het journalistieke proces; mediaklanten kunnen zelf bepalen wat ze ermee doen.”
Een breed aanbod agenda’s
“De ANP Agenda is opgedeeld in verschillende vaste rubrieken, zoals binnen- en buitenland, sport, rechtspraak, entertainment en economie. Ook zijn er agenda’s met specifieke thema’s passend bij je organisatie. Bijvoorbeeld een agenda met informatie over het coronavirus maar ook agenda’s over tech, kunst en cultuur, landbouw, gezondheid en klimaat en duurzaamheid.
Daarnaast is de agenda handig voor gebruikers om hun communicatiemoment te plannen. In een duidelijk overzicht zie je welke gebeurtenissen al gepland staan, waardoor je makkelijk een geschikt moment kan bepalen voor je eigen communicatie. Ook kunnen gebruikers hun eigen evenementen of belangrijke data via de ANP Agenda verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan een museum met een aankondiging voor een nieuwe tentoonstelling of een universiteit die de uitkomsten van een onderzoek wil presenteren.”
De agendaredactie stelt het op prijs als gebruikers hun informatie delen. Voor het aanleveren van agendapunten kun je de agendaredactie mailen via agenda@anp.nl.
Inhaakmomenten
“Met onze nieuwe inhaakagenda willen we inspireren en bieden we media en experts in marketing en social media een duidelijk en handig overzicht met inhaakmomenten. Denk aan bijzondere dagen en nieuwsmomenten zoals de 50e verjaardag van Máxima, 20 jaar na het eerste homohuwelijk en terugkerende dagen als Internationale Vrouwendag en Eet Geen Dierendag. Gebruikers kunnen hier eenvoudig op inhaken met hun eigen (online)communicatie. Deze nieuwe rubriek is te vinden in het agendadeel van de ANP-app.”
Nieuws als agendapunt
“Als redacteur op de agendaredactie houd je continu het nieuws in de gaten, je checkt bronnen en agenda’s met geplande en definitieve nieuwsgebeurtenissen. Eigenlijk kan al het nieuws een agendapunt met zich meebrengen. Bij bijvoorbeeld een explosie volgen er persconferenties en bezoeken van staatshoofden en bij het winnen van een sportwedstrijd volgt er een huldiging. Als redactie zorgen we ervoor dat deze informatie zo snel mogelijk in de agenda staat en media deze informatie kunnen gebruiken.”
“Het is een verslaving om bovenop het nieuws te zitten en een gebeurtenis als eerste in de agenda te zetten.”
“Het is een verslaving om bovenop het nieuws te zitten en een gebeurtenis als eerste in de agenda te zetten.”
— Maja Micudova
Informatie uit nieuws- en persberichten
“Sommige agenda’s zijn openbaar. Zoals bijvoorbeeld die van de Tweede Kamer. Verder halen wij informatie uit onze eigen ANP-nieuwsberichten, maar we lezen ook honderden pers- en nieuwsberichten van buitenlandse media. We doen veel zoekwerk en verifiëren alles wat in onze handen komt. Elke collega bij agenda heeft zijn eigen ‘categorie’, ik kijk voornamelijk naar agendapunten uit de buitenlandse media.
We werken nauw samen met de nieuwsredactie. De meeste persberichten komen binnen op de nieuwsdienst, wanneer de redactie ziet dat er ook interessante informatie voor ons in staat sturen ze het door. Ook werkt het andersom, wanneer wij een interessant agendapunt toevoegen laten we dit ook weten aan de redactie. Deze samenwerking is cruciaal om een goede agenda te kunnen maken.”
Verslaving voor nieuws
“Vrijwel alles aan mijn werk vind ik leuk. Het is een verslaving om bovenop het nieuws te zitten en een gebeurtenis als eerste in de agenda te zetten. Helemaal als je het agendapunt vervolgens voorbij ziet komen in een ANP-nieuwsbericht en later in het nieuws op televisie of in de krant; dat voelt goed en maakt je onderdeel van het journalistieke proces.”
Nieuwsgierig
“Ik ben een nieuwsgierig persoon en vind het moeilijk om op één plek te zitten. Dat is ook wel aan mijn studiegedrag te zien. Ik begon op de universiteit in Slowakije, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Ik heb mijn bachelor in Londen afgerond, met een uitwisseling naar Spanje. In Spanje ontmoette ik veel Nederlanders, waar ik een goede klik mee had. Ik ervaarde het als fijne mensen in de omgang. Om die reden besloot ik een master te volgen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Na mijn studie kwam ik een traineeship tegen bij Zapaday, een bedrijf dat ook agenda’s maakte van toekomstige gebeurtenissen. Het ANP was een van de grootste klanten en nam uiteindelijk het bedrijf over; zo kwam ik bij het ANP terecht, waar ik nu al vijf jaar met veel plezier zit.”