Achter het nieuws

Fotograaf Robin van Lonkhuijsen deelt de foto’s waar hij trots op is

Fotograaf Robin van Lonkhuijsen deelt de fotos waar hij trots op is
Door Jorien de Waard · 29 Aug 2022
Nafissatou Thiam
De Belgische meerkampster Nafissatou Thiam op het WK in Oregon. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen fotografeerde in twee maanden twee grote sportevenementen. Hij maakte daar ruim 1300 foto’s en hij zette 282074 stappen. Tijdens het WK-atletiek in Oregon en het multi-EK in München bracht hij de sportprestaties van de Nederlandse atleten in beeld. Sportfotografie is ook een soort topsport. Robin deelt de foto’s waar hij trots op is.

Fotograferen met obstakels

Robin heeft in de sportwereld al de nodige ervaring: zo was hij eerder dit jaar bij de F1 Grand Prix van Bahrein en de Invictus Games in Den Haag. In 2021 fotografeerde hij de Olympische Spelen in Tokio. Met de foto die hij daar maakte, van een vallende Mathieu van der Poel, won hij de NSP / Zilveren Camera Sportfoto van het jaar. 

Tijdens het fotograferen van een topsport sta je als fotograaf continu onder spanning. "Je probeert altijd iets van de situatie te maken zoals je haar aantreft. Iedere dag is anders. De zon schijnt of het regent. Het onderdeel is overdag of ‘s avonds. Soms staat er iemand voor je camera, moet je achter een net staan of valt je remote uit". Deze uiteenlopende omstandigheden bepalen deels hoe de foto uiteindelijk wordt. 

lonkhuijsen van der poel
Robin van Lonkhuijsen met zijn foto van Mathieu van der Poel. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Favoriete foto’s en hun verhaal 

De foto van Van der Poel heeft alles: het is een hele goede actiefoto en tegelijkertijd ook een goede nieuwsfoto. Van Lonkhuijsen denkt dan ook dat je zo’n moment als met Van der Poel niet vaak meemaakt. Je moet maar net mazzel hebben dat er zoiets voor je neus gebeurt. En dan is het aan de fotograaf om het moment zó goed in beeld te brengen. 

Nafissatou Thiam in Oregon

Tijdens het WK in Oregon volgde Van Lonkhuijsen naast de Nederlandse medaillekandidaten ook de Belgische meerkampster Nafissatou Thiam. "Ik vond het heel leuk om haar te volgen. Zij is de wereldkampioen, Europees kampioen, olympisch kampioen en eigenlijk de rivale van Anouk Vetter. Omdat ze zó goed is, worden de foto’s ook goed. Net als haar prestaties."

Jorinde van Klinken in Oregon

Voor de actiefoto van Jorinde van Klinken tijdens de finale discuswerpen op het WK in Oregon maakte Van Lonkhuijsen gebruik van een 'remote-camera'. Dat betekent dat je een camera neerzet op een gefixeerde plek en dan op afstand de foto maakt. Die werkwijze is alleen niet zonder risico’s. "Bij het beeld van Van Klinken is het een van de weinige momenten dat de camera wel is afgegaan. In zo’n 60 of 70 procent van de keren dat we de remote-camera inzetten gaat de camera niet af, bijvoorbeeld door een verstoring van het signaal".

lonkhuijsen van klinken
Jorinde van Klinken op het WK in Oregon. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen
lonkhuijsen
Estafettedames op het multi-EK in München. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Estafettedames in München

Als fotograaf op een sportevenement moet je dus ook obstakels overwinnen. Maar dat zorgt juist voor hele interessante beelden. Dat bewijst de foto van de estafettedames die de winst van de 4x400 meter vieren in München. "Op die foto zie je links en rechts twee groepjes, wat in dit geval visueel heel mooi uitpakt. Ze hadden ook recht voor je kunnen gaan staan en dan zie je niks. En nu is het een waanzinnig goede foto omdat je heel veel diepte ziet."

Welke evenementen komen eraan?

Van Lonkhuijsen hoopt dat hij bij de Olympische Spelen 2024 in Parijs kan zijn. "Maar ik ga eerst op vakantie. Daarna ga ik me voorbereiden op Prinsjesdag in Den Haag!"

Meer weten over onze fotografie?

Lees over ANP Foto
Jorien de Waard
Jorien de Waard
jorien.de.waard@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden