Achter het nieuws

Deze foto wordt geweerd van Facebook, maar staat nog wel in de ANP-beeldbank.

Deze foto wordt geweerd van Facebook, maar staat nog wel in de ANP-beeldbank.
Door Nana van Dijk · 13 Aug 2020
zwarte piet intocht
Een Zwarte Piet in het Friese dorp Grou tijdens de intocht van 2019. Foto: ANP / Koen van Weel

Facebook neemt maatregelen tegen racisme en discriminatie. Zo zijn de meeste foto’s, tekeningen en filmpjes van Zwarte Piet niet meer toegestaan op Facebook en Instagram. Het ANP heeft zelf ook duizenden foto's van Zwarte Piet in de beeldbank staan. Hoe gaan we daar mee om?

Facebook en Instagram verwijderen de afbeeldingen op hun eigen platforms niet automatisch. Als de platforms een melding krijgen van een gebruiker, gaat de melding naar een content-moderator en hij of zij beslist of het beeld wordt verwijderd of niet. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om foto’s van een sinterklaasfeestje bij iemand thuis, maar ook beeld van een intocht of demonstratie vóór Zwarte Piet. Gebruikers die hier regelmatig mee de fout in gaan, kunnen uiteindelijk worden geblokkeerd.

zwarte piet pakjesavond
Een Zwarte Piet tijdens pakjesavond, 2005. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Friso Spoelstra
zwarte piet leeuwarden
Een als Zwarte Piet verklede man laat zich horen vóór Zwarte Piet tijdens een demonstratie tegen racisme. Foto: ANP / Anton Kappers

De maatregelen die Facebook treft gelden niet alleen voor blackface. Ook antisemitische berichten en afbeeldingen, waarin iemand bijvoorbeeld zegt dat joden achter de schermen regeringen in hun macht hebben, zijn voortaan verboden. De regels gelden wereldwijd. 

Nieuwsfoto’s

Voor foto’s die worden geplaatst bij neutrale berichtgeving (feitelijke nieuwsberichten bijvoorbeeld) maakt Facebook een uitzondering. In de ANP-beeldbank staan duizenden foto’s van Zwarte Piet. Het ANP levert dagelijks nieuwsfoto’s aan nieuwsmedia in Nederland en daarbuiten. Het gaat om zowel historisch materiaal als recent beeld en het zijn nieuwsfoto’s of foto’s die nieuws illustreren. 

Waarom het ANP deze foto’s niet ook verwijdert? Een archief met nieuwsfoto’s van dergelijke stereotyperingen helpt om de geschiedenis en het verhaal - inclusief de maatschappelijke discussie - rondom Zwarte Piet te blijven vertellen, zolang dit nieuwswaardig is. 

paarse piet
Een paarse Piet. Foto: ANP / Roos Koole
tegen zwarte piet
Een protestbord tegen Zwarte Piet tijdens de antiracisme-demonstratie op 1 juni 2020. Foto: ANP / VII / Ilvy Njiokiktjien

Facebook maakt ook een uitzondering voor afbeeldingen van Zwarte Piet als het stereotype in het bericht wordt veroordeeld of als er neutraal over het onderwerp wordt gesproken. Afbeeldingen van Zwarte Piet zonder kenmerken van blackface, zoals Schoorsteenpiet of de Regenboogpiet, mogen wel.

Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden