Mededeling

Permission Machine past werkwijze aan en heet nu Visual Rights Group

Permission Machine past werkwijze aan en heet nu Visual Rights Group
Door ANP Foto · 05 May 2022
fotografen bordes
Fotografen tijdens de groepsfoto van de regering op het bordes van Paleis Noordeinde. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Visual Rights Group (VRG), voorheen bekend onder de naam Permission Machine, heeft zijn tarievenstructuur en interne werkwijze aangepast, om zo het innen van auteursrechten voor professionele fotografen en persbureaus transparanter te maken. De Belgische organisatie zet zich onder andere in voor het ANP om onrechtmatig gebruik van professionele fotografie op te sporen.

Ywein Van den Brande, CEO van Visual Rights Group, heeft de wijziging van werkwijze en naam bekendgemaakt. De organisatie reageert daarmee op de kritiek van de laatste maanden dat de werkwijze ingewikkeld zou zijn. “In het verleden heeft de rechter gesteld dat onze werking beter kon. Wij hebben die kritiek ter harte genomen en hebben onze manier van werken geanalyseerd en aanzienlijk verbeterd en transparanter gemaakt.”

Auteursrecht

Het gebeurt dagelijks: foto’s van professionele fotografen die circuleren op het internet en gebruikt worden zonder dat de eigenaar daar toestemming voor heeft gegeven, laat staan een correcte financiële vergoeding voor gekregen heeft. 

Al sinds 2013 spoort Visual Rights Group via speciale technologie onrechtmatig gebruikt fotomateriaal op, voor fotografen en voor persbureaus. Vervolgens bemiddelt VRG ook tussen de fotograaf/rechthebbende en de inbreukpleger.

"We zijn er tevreden mee hoe VRG samen met ons de werkwijze transparanter heeft gemaakt."

"We zijn er tevreden mee hoe VRG samen met ons de werkwijze transparanter heeft gemaakt."

— Edouard van Arem, manager ANP Foto

Veranderingen

Permission Machine heeft een nieuwe naam, die duidelijk maakt dat de organisatie zich inzet voor een redelijke vergoeding voor fotografen en nieuwsagentschappen. Visual Rights Group heeft de tarieven opnieuw ingericht en heeft de communicatie opgefrist. De tarieven worden berekend op basis van de Europese Handhavingsrichtlijn betreffende de intellectuele eigendomsrechten (2004/48/EG). 

Het onderscheid tussen de vergoeding voor de fotograaf (licentievergoeding en toeslag) en de vergoeding voor Visual Rights Group (opsporen, onderzoek en documentatie) is nu duidelijker. Voor de werkzaamheden van VRG wordt een vast bedrag gerekend. Kleine non-profitorganisaties die niet staan ingeschreven bij de KvK worden nu niet meer aangeschreven. En kleine thumbnails (tot 100x100 pixels) zullen ook niet meer in rekening worden gebracht.

Edouard van Arem, manager foto bij het ANP, is blij met deze stap. "We zijn er tevreden mee hoe VRG samen met ons de werkwijze transparanter heeft gemaakt. Het gaat ons erom dat onze foto's niet zomaar gebruikt worden en dat er voor het gebruik betaald wordt, zodat wij weer met de fotografen kunnen afrekenen. Dat proces moet duidelijk zijn voor alle partijen."

visual rights group logo
Het logo van Visual Rights Group
ANP Foto
ANP Foto
info@anp.nl

Permission Machine: auteursrechtpartner of piraat?

Permission Machine neemt namens het ANP en Hollandse Hoogte contact op met eigenaren van websites als er onrechtmatig gebruik van foto's is geconstateerd. Zo werd ook tekstschrijver Yvonne van Osch verrast met een mailtje van Permission Machine toen ze een foto van de cafébrand in Volendam op haar website gebruikte. Haar verhaal schreef ze op en sprak daarvoor met Permission Machine zelf en de maker van de nieuwsfoto Cor Mulder: van oorspronkelijke woede en onbegrip door de hoge geldboete tot begrip en respect voor de maker.

Lees het artikel
fotografen op een rij

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden