Mededeling

Deze foto's van ANP-fotografen maken kans op de Prinsjesfotoprijs

Deze foto's van ANP-fotografen maken kans op de Prinsjesfotoprijs
Door Franca Grimbergen · 23 Jul 2021
Verkenner Ollongren haast zich naar het dienstauto. Op leesbare papieren onder haar arm staat 'positie Omtzigt, functie elders'. Foto: ANP / Bart Maat

Wie heeft de beste politieke foto van het afgelopen jaar gemaakt? Foto's van ANP-fotografen Sem van der Wal, Bart Maat, Phil Nijhuis en Dirk Hol maken kans op de Prinsjesfotoprijs 2021. Op 21 juli is de longlist met vijftien politieke foto's gepubliceerd. In augustus maakt de jury de top drie bekend, met op 16 september de uitreiking van de winnaar in de Eerste Kamer tijdens het evenement 'Democratie in Woord en Beeld'.

Fotograaf Bart Maat maakt met twee foto's kans op de prijs. Op 25 maart 2021 fotografeerde hij Kasja Ollongren haastend naar haar dienstauto met notities onder haar arm met daarop zichtbaar de tekst 'Omtzigt, functie elders'. Wat deze foto verder heeft teweeggebracht hoeven we ongetwijfeld niet toe te lichten. Tijdens de persconferentie over het aftreden van het kabinet op 15 janauari 2021 maakte Bart Maat een portret van de toen net demissionaire premier, ook deze foto maakt kans.

De winnaar van vorig jaar, fotograaf Dirk Hol, staat met meerdere foto's op de longlist. Op 21 november 2020 maakt hij een foto van Mark Rutte tijdens het verhoor in de toeslagenaffaire in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer. Het was de eerste keer dat een zittend premier door het parlement onder ede werd verhoord. Na het vallen van het kabinet maakt Dirk Hol nog twee foto's waarmee hij kans maakt op de prijs. De eerste maakte hij op 22 maart 2021 van Wopke Hoekstra, net na het gesprek van de verkenners Annemarie Jorritsma en Kasja Ollongren. De tweede foto werd gemaakt tijdens het debat in de Tweede Kamer na het uitlekken van de notities van Ollongren op 1 april 2021. 

Fotograaf Sem van der Wal maakt kans met zijn foto van minister Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra tijdens de wekelijkse ministerraad. De foto werd gemaakt op 11 december 2020, de dag nadat De Jonge had bekendgemaakt te stoppen als lijsttrekker van het CDA. 's Avonds liet Hoekstra weten het lijsttrekkersschap op zich te willen nemen.

Ook fotograaf Phil Nijhuis maakt kans op de prijs. Op 6 februari 2021 maakte hij bij het Catshuis een foto van Mark Rutte en Wopke Hoekstra voorafgaand aan een gesprek met de gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire.

Bekijk alle beelden van deze fotografen in de gallerij onderaan dit artikel.

Winnaar 2020

Vorig jaar ging fotograaf Dirk Hol naar huis met de Prinsjesfotoprijs. Hij legde vast hoe de overwerkte zorgminister Bruno Bruins tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer in elkaar zakt en wordt opgevangen door minister Wouter Koolmees. De jury roemde zijn foto vanwege de uitstekende timing van de compositie die het drama in de volle breedte toont.

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden