Het afgelopen kwartaal leerde ons veel: over de gidslandfunctie die Nederland recent nog dacht te vervullen, over politieke daadkracht met vaccineren en formeren, over de opluchting die velen voelden toen weer eens een Nederlander won. Maar vooral: over de zoektocht naar feitelijk nieuws.
Want aan het einde van dit tweede coronajaar is duidelijk dat dwingende fotografie, urgente radiobulletins die miljoenen tegelijk informeren, dat accurate berichten en heldere infographics aan belang blijven winnen. Een breed palet aan meningen tot je kunnen nemen scherpt de geest, maar het begint met weten hoe het zit.
Dat was ook ons weerwoord op een pleidooi van media-ondernemer Alexander Klöpping die hoofdredacteuren had opgeroepen tot stellingname. Actievoeren is prima, voor anderen. Maar de feiten brengen is onze zelfopgelegde journalistieke opdracht. Waar je ook staat in deze discussie, als ANP zullen we ook het volgende nieuwsjaar de gehele Nederlandse media blijven voorzien van redactionele bouwstenen. Een rol die we met gepaste trots vervullen.
Nieuwe variant
Het is een terugkerend patroon aan het worden: zodra het aantal coronabesmettingen stijgt, gaat ook het aantal zoekopdrachten in de ANP Beeldbank naar coronagerelateerd beeld rap omhoog. Zo ook op 24 november: vanuit Zuid-Afrika komen signalen dat er een nieuwe, ogenschijnlijk meer besmettelijke, coronavariant opdoemt. Als vier dagen later de eerste besmetting met de zogenoemde omikronvariant in Nederland wordt bevestigd, piekt het aantal zoekopdrachten tot bijna 135. Om daarna weer terug te lopen, totdat de volgende golf zich weer laat zien.
Supermax
Door sportredacteur Hans Koenekoop
Om vast wat romantiek weg te nemen; verslaggevers van de Formule 1 zaten tijdens de slotrace in Abu Dhabi weggestopt in een persruimte met blinde muren en beleefden de krankzinnige finale turend naar televisieschermen zonder geluid. Ik was dus weliswaar ter plaatse getuige van Nederlandse sporthistorie, maar zag Max Verstappen niet temidden van uitzinnige fans en vlak voor mijn ogen Lewis Hamilton aftroeven in de laatste ronde. Wel slaakten om me heen journalisten uit alle landen kreten van ontzetting. Opvallend was het groepje Britse journalisten dat juichte om de overwinning van ‘Supermax’.
Onder nerveuze werkdruk tikte iedereen zo snel mogelijk een bericht over die waanzinnige wending. Zelf gaf ik me amper de tijd het verslag fraai af te ronden, want ik wilde zo snel mogelijk de paddock in om reacties op te halen. Daar aangekomen kon ik de emoties van vader Jos Verstappen optekenen. De dag ervoor had hij me nog onbehouwen afgeblaft toen ik hem een vraag stelde, maar in de euforie om de titel van zijn zoon mocht iedereen hem nu aanklampen. Het wachten was toen op Max, maar dat duurde even, want Ali B en zijn vrienden vielen ineens de paddock van Abu Dhabi binnen om alle aandacht van de kampioen op te eisen.
Overname LocalFocus
Door chef data en graphics Yordi Dam
Of het nou gaat om het visualiseren van de nieuwste coronacijfers, ontdekken in welke gemeente het vaakst wordt ingebroken of een datadwarsdoorsnede van de Top 2000: de nieuwe redactie Data en Graphics van het ANP vindt met een nerdy blik op het nieuws de verhalen in een cijferbrij. Begin december nam het ANP LocalFocus over, een gespecialiseerd persbureau op het gebied van datajournalistiek met een zelfontwikkelde tool om visualisaties te maken.
De drie oprichters - Jelle Kamsma, ikzelf en Erik Willems - en de werknemers van LocalFocus zijn inmiddels onderdeel van het ANP. Met grafieken en kaarten maken we nieuwswaardige cijfers inzichtelijk voor een breed publiek. Denk bijvoorbeeld aan cijfers van het CBS over het aantal miljonairs in Nederland of de coronastatistieken van het RIVM. Daarnaast maakt de redactie eigen nieuws, door grote datasets door te spitten en te zoeken naar opvallende trends of regionale verschillen. Zo ontdekten we onlangs uit een zelf uitgezette enquête dat tien procent van de gevaccineerden een boostershot niet ziet zitten, en dat Sneek na Amsterdam en Utrecht de duurste stad is om een parkeervergunning te krijgen.
De langste kabinetsformatie ooit
Door chef foto Karin Hollaar
Tijdens de langste kabinetsformatie ooit hebben ANP-fotografen bijna dagelijks aan de deur gestaan om de gasten van de verkenners en informateurs te fotograferen. Ze zagen hoe de partijleiders zich melden bij Algemene Zaken en later, vanwege de verbouwing van de Tweede Kamer, bij het Logement.
De fotografen werden maar zelden uitgenodigd om binnen in de Stadhouderskamer een foto te maken bij aanvang van het overleg, dus meestal werd er buiten gepost. In het begin altijd, wat ook de inmiddels beroemde 'functie-elders'-foto tot gevolg had. Later werd in samenspraak met de redactie gewogen of het moment nog interessant was. Het posten leverde bijna altijd dezelfde soort fotografie op, alhoewel er natuurlijk mooie en leuke momenten tussen zaten. Af en toe werd er door bijvoorbeeld Rutte geposeerd met omstanders, maar het was voor de Binnenhof-fotografen soms wel zoeken om frisse fotografie af te leveren. Soms stapje terug zodat je de toegelopen pers bij politici zag, soms een juist leeg Binnenhof en soms een beeld met gehaaste gasten die eigenlijk niet wilden praten. De ellenlange formatie was ook voor de fotografen een uitdaging.