Blik op het ANP

Terugblik: het nieuwsjaar van het ANP

Terugblik: het nieuwsjaar van het ANP
Door Loretta Mulders · 29 Dec 2021
mark rutte formatie
Mark Rutte (VVD) arriveert bij de Stadhouderskamer. Foto: ANP / Bart Maat

Het einde van 2021 is in zicht. Wederom een jaar waarin het coronavirus de boventoon voerde, ook in onze werkwijze en berichtgeving. Maar ook andere nieuwsgebeurtenissen vielen op. Een overzicht van hoogte- en dieptepunten, gezien vanuit onze redacties.

Verkiezingskoorts

Dit jaar stond onder andere in het teken van de verkiezingen en de daarop volgende formatie. De verkiezingen zagen er anders uit dan voorgaande jaren, maar net als altijd had het ANP een belangrijke rol in het verzamelen van de uitslagen. Wist je bijvoorbeeld dat alle Nederlandse gemeenten hun uitslagen als eerste doorgeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP? Deze uitslagen worden verzameld en vervolgens zo snel mogelijk verspreid onder media. De gemeente Schiermonnikoog gaf op 17 maart opnieuw als eerste de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen door aan onze Verkiezingsdienst.

Wat volgde was de langste formatie ooit, waarbij onze ANP-fotografen bijna dagelijks aan de deur hebben gestaan om de gasten van de verkenners en informateurs te fotograferen. Ze zagen hoe de partijleiders zich meldden bij Algemene Zaken en later, vanwege de verbouwing van de Tweede Kamer, bij het Logement. Het zorgde ervoor dat onze fotografen keer op keer creatief moesten blijven met de beperkte speelruimte die zij kregen. 

Alweer corona

Al hadden we wellicht anders gehoopt, ook dit jaar stond weer veel nieuws in het teken van het coronavirus en de -maatregelen. Anders dan in 2020 waren dit jaar vooral ook de vaccinaties het gesprek van de dag. In het eerste kwartaal was er veel nieuws over vaccinaties. Op 6 januari was er een duidelijke nieuwspiek. Op die dag kreeg verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri als eerste in Nederland een inenting tegen het coronavirus. Ook 11 maart valt op: toen kreeg het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en stopten enkele landen met het gebruik van het Astra-Zeneca-vaccin wegens mogelijke bijwerkingen.

Toen het aantal coronabesmettingen weer steeg, ging ook het aantal zoekopdrachten in de ANP-beeldbank naar coronagerelateerd beeld rap omhoog. Zo ook op 24 november: vanuit Zuid-Afrika kwamen signalen dat er een nieuwe, ogenschijnlijk meer besmettelijke, coronavariant opdoemt. Toen vier dagen later de eerste besmetting met de zogenoemde omikronvariant in Nederland werd bevestigd, piekte het aantal zoekopdrachten tot bijna 135. Om daarna weer terug te lopen, totdat de volgende golf zich weer laat zien.

De meest gedownloade foto van 2021:

De foto die Bart Maat op 25 maart 2021 maakte van verkenner Kajsa Ollongren, is de meest gedownloade foto van het jaar in de ANP-beeldbank. Bart legde Ollongren vast toen zij halsoverkop het Binnenhof verliet na een positieve uitslag van een coronatest. Pas op het moment dat Bart de foto op zijn computer inlaadde realiseerde hij zich dat hij de papieren die Ollongren bij zich droeg, kon lezen. Het leidde op 25 maart 2021 tot het volgende persalarm: "Aantekeningen van verkenner Ollongren zichtbaar op ANP-foto". De foto werd zelf nieuws en had veel gevolgen. De foto van Bart heeft meerdere prijzen gewonnen, zoals de Prinsjesfotoprijs 2021, en is uitgeroepen tot Politiek Moment 2021.

Jaaroverzicht 2021 ANP
De meest gedownloade foto van 2021: Ollongren verlaat Binnenhof na een positieve coronatest. ANP / Bart Maat

Rellen 

Het jaar 2021 werd ook gekernmerkt door verschillende rellen en de daarop volgende onveiligheid voor journalisten en fotografen. Door de ernst van de situatie besloot het ANP dit jaar onder andere de namen van fotografen in sommige gevallen weg te laten. ''Zo voorkomen we dat beeld herleidbaar is tot specifieke fotografen in de media", aldus hoofdredacteur Freek Staps tegen Villamedia. Daarnaast gaan fotografen niet meer alleen op pad en worden er bij 'planbare' rellen en demonstraties altijd twee fotografen naar een nieuwsgebeurtenis gestuurd. De één fotografeert en de ander let op de omgeving. 

Demonstranten worden door de ME van het Septemberplein in Eindhoven verwijderd.
Demonstranten van 'Nederland in Verzet' op het Museumplein in Amsterdam.

Overname en aankoop

Voor het ANP was het dit jaar op meerdere vlakken een bijzonder jaar. Talpa Network verkocht het ANP aan maatschappelijk investeerder Chris Oomen, de voormalige topman van DSW. Chris Oomen heeft het ANP gekocht vanuit zijn wens om het persbureau voor de lange termijn continuïteit te bieden. “Het ANP is onderdeel van het Nederlands maatschappelijk erfgoed. Het persbureau voorziet ons land sinds 1934 van een onafhankelijke journalistieke feitenbasis en heeft daarmee een belangrijke maatschappelijke taak. Het ANP is financieel gezond en is er een groeistrategie voor de komende jaren. Deze combinatie van factoren is voor mij ideaal. Ik wil het ANP dan ook voor de lange termijn in portefeuille houden.”

Ook kocht het ANP dit jaar datapersbureau LocalFocus, een gespecialiseerd persbureau op het gebied van datajournalistiek en datavisualisatie. De drie eigenaren en de medewerkers van LocalFocus zijn onderdeel van de ANP-organisatie geworden. 

Het jaar van de sportprestaties

Het was een druk sportjaar met de Olympische Spelen, de Formule 1 in Nederland en het EK. Ook op sportgebied moesten er flink wat aanpassingen gedaan worden om aan de coronamaatregelen te voldoen. Dat resulteerde in veel wedstrijden zonder publiek en strenge maatregelen voor fotografen en journalisten. "Een ontbijtje kon in de lobby van het hotel worden opgehaald (met mondkapje op), maar moest op de eigen kamer worden opgegeten. Als iemand even naar de supermarkt wilde, schreef de bewaker bij de ingang van het hotel op op welk tijdstip we waren vertrokken. Een kwartier later moesten we terug zijn, want anders kon de accreditatie worden ingetrokken. Kortom: het waren nou niet bepaald de leukste Spelen maar journalistiek gezien wel razend interessant", vertelt sportredacteur Jaco Kaijen over zijn verslaggeving van de Olympische Spelen. 

Vooruitblik nieuwe (nieuws)jaar 2022

Hoog tijd om vooruit te blikken op het komende jaar met nieuwsmomenten uit de ANP Agenda, die we volgend jaar ongetwijfeld voorbij zullen zien komen in de media.

Naar vooruitblik

Wat is de beste nieuwsfoto van 2021?

Op dinsdag 11 januari 2022 maken we via een online-uitreiking bekend welke nieuwsfoto dé foto van het jaar 2021 is. Ben jij erbij?

Aanmelden voor livestream
Loretta Mulders
Loretta Mulders
loretta.mulders@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden