Tip

‘Model released beeld’: wat betekent dat?

Model released beeld: wat betekent dat?
Door Loretta Mulders · 29 Oct 2021
Model released beeld
Foto: ANP / Westend61

Je hebt een beeld gevonden in de beeldbank, waar mensen herkenbaar op zijn afgebeeld. Je wil het gaan inzetten voor je campagne, website of ter ondersteuning van je stuk tekst, maar twijfelt of je dit beeld zomaar mag gebruiken. Hoe zit het met het portretrecht en is er wel een quitclaim getekend?

Als je zeker wil weten dat deze dingen goed geregeld zijn of je gaat het beeld commercieel inzetten, kies dan voor een model released beeld. We vertellen je in dit stuk wat dat precies inhoudt en waar je op moet letten bij het gebruik ervan.

Wat is model released beeld precies?

Een beeld krijgt het label ‘model released'’, op het moment dat het portretrecht goed geregeld is. In dat geval hebben de mensen die op zo’n foto zijn afgebeeld toestemming gegeven voor het (commercieel) gebruik ervan. Dit doen zij door een quitclaim (ook wel model release form of modelvrijwaringsverklaring genoemd) te tekenen.

Het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat je niet zomaar elk willekeurig beeld dat je vindt in een beeldbank of op het internet mag gebruiken. Je kunt juridisch aardig in de knel komen bij onjuist gebruik van een beeld. Zo gelden er heel andere regels voor het commerciële gebruik van een foto, dan het redactionele gebruik ervan. Wil je hier meer informatie over? Eerder schreven we al een stuk over portretrecht, waar we ook het verschil tussen commercieel en redactioneel gebruik uiteen hebben gezet.

Zo werkt het

Wil je zeker zijn van je zaak? In de beeldbank van het ANP kun je specifiek zoeken naar model released beeld. We beschikken over een brede selectie van model released fotografie over uiteenlopende thema's als ‘gezin’ en ‘thuiswerken’ maar ook ‘onderwijs’ en ‘zorg’. Ga naar anpfoto.nl en klik onder de zoekbalk op de button ‘alle zoekopties’.

Aan de linkerkant kun je onder andere zoeken op bron, categorie, mediatype en dus ook model released. Schakel deze optie in, zo krijg jij alleen maar beeld te zien dat je zowel commercieel als redactioneel mag gebruiken. Bekijk ook ons model released dossier op anpfoto.nl, waar we regelmatig nieuwe beelden aan toevoegen.

Portretrecht geldt ook als iemand niet volledig herkenbaar in beeld is gebracht.

Portretrecht geldt ook als iemand niet volledig herkenbaar in beeld is gebracht.

Voordelen van model released beeld bij het ANP:

1. Voor het maken van de beelden is schriftelijk toestemming gegeven door de geportretteerden. Ze zijn dus akkoord gegaan met het maken van de foto, maar ook voor het gebruik binnen verschillende publicaties. Van campagnes, tot magazines en advertenties;

2. Je hoeft je als klant geen zorgen te maken over de portretrechten van de foto en je kan het model released beeld met een gerust hart, voor verschillende doeleinden gebruiken;

3. Er is genoeg keuze: onze beeldbank staat vol met Nederlands beeld van dagelijkse situaties.

Lees hoe het UWV model released beeld van het ANP inzet.

‍Wist je dat...

...je een foto van iemand die op de rug is gefotografeerd niet automatisch als model released beeld mag gebruiken? Portretrecht geldt ook als iemand niet volledig herkenbaar in beeld is gebracht. Staat er bij een foto niet aangegeven dat het om een model released beeld gaat, maar toch benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Zoeken in de beeldbank

Zeven tips van onze beeldresearchexpert. "Je zoekt op ‘koe in de wei’ en je ziet een portret van Katja Schuurman", hoe kan dat?

Naar de tips

Investeer in je beeldbank

Een beeldbank bouwen en onderhouden is veel meer dan wat foto's in mapjes bewaren. Het vraagt voortdurend aandacht en onderhoud.

Meer over beeldbanken
Loretta Mulders
Loretta Mulders
loretta.mulders@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden