Case

Het ANP-radionieuws is bij KINK onmisbaar

Het ANP-radionieuws is bij KINK onmisbaar
Door Franca Grimbergen · 05 Aug 2021
De radiocel op de redactie van het ANP in Den Haag. Foto: Kees van de Veen

De stemmen van de ANP-nieuwslezers hoor je dagelijks op de radio. Bijna alle commerciële radiozenders in Nederland nemen het ANP-radionieuws af. Zo ook KINK, waar 24 uur per dag online en via DAB+ alternatieve rock te beluisteren is.

“Luisteraars kunnen bij KINK terecht voor de beste alternatieve muziek. Naast het hoofdkanaal hebben we ook drie themakanalen en maken we podcasts”, vertelt programmadirecteur en radio-dj Michiel Veenstra. “Alles wat je hoort, op de radio of in de podcasts, daar heb ik iets van te vinden. Ik focus mij op het totaalplaatje: welke dj maakt welk programma, welke muziek draaien we, klopt de tone of voice en ga zo maar door. Naast deze werkzaamheden presenteer ik zelf ook elke ochtend het ochtendprogramma KINKSTART.”

Radio leeft en houdt je op de hoogte van het nieuws

“Wat radio onderscheidt van streaming services, of gewoon een cd, is dat het leeft. Je hoort iemand. De diskjockey kan je nieuwe nummers aansmeren. Onze dj’s laten bijvoorbeeld de luisteraars kennismaken met nieuwe bands binnen de alternatieve rock. Dat gaat niet via een playlist, dat kan alleen als een dj je hiervan op de hoogte brengt,” aldus Veenstra.

Daarnaast is radio hét medium waarmee je op de hoogte blijft van het nieuws. Veenstra: “Dan kan heel basaal zijn: wat is het weer vandaag ? En wat moet ik aantrekken? Tot nieuws dat de hele wereld in zijn greep houdt zoals bijvoorbeeld het coronavirus. Op zo’n moment wil je daar als luisteraar van op de hoogte zijn. Radio kan, en doet, dat. Sterker nog: er is geen medium zo snel als radio. Voor ons is het daarom een belangrijk en integraal onderdeel van onze uitzendingen.”

"Nieuws is een belangrijk en integraal onderdeel van onze uitzendingen.”

"Nieuws is een belangrijk en integraal onderdeel van onze uitzendingen.

— Michiel Veenstra

Geen radionieuws, een groot gemis

Het ANP-nieuws hoor je nu dagelijks, ieder uur van de dag op KINK. Ook in het weekend. Dat was eerst anders. “Voor we het radionieuws van het ANP afnamen, deden we dat bij een andere partij. Die boden geen nieuwsbulletins aan na zeven uur ‘s avonds en in het weekend. Dat voelde alsof er iets miste. Als diskjockey geeft een nieuwsblok structuur aan je uitzending, standaard begin je het nieuwe radio-uur met het nieuws. Daarnaast kan ik mij niet voorstellen dat je als radiozender bij breaking news geen nieuwsbulletin hebt. Mij ben je dan als luisteraar kwijt. We waren bij KINK dan ook heel blij met onze overstap naar het ANP: eindelijk nieuws in de avonduren en in het weekend.”

"We hadden een tijd geen nieuwsbulletin in de avonduren en in het weekend. Dat voelde alsof er iets miste."

"We hadden een tijd geen nieuwsbulletin in de avonduren en in het weekend. Dat voelde alsof er iets miste."

— Michiel Veenstra

Oud radionieuws

De samenwerking met het ANP wordt door KINK als prettig ervaren. De communicatie is helder en snel. “Als we twijfelen of er op een feestdag radionieuws wordt verzorgd sturen we een mailtje en krijgen we snel een reactie.” Ook is er bij het ANP altijd ruimte voor speciale verzoeken. Veenstra: “Een van onze dj’s, Tim, wilde aan het begin van de coronatijd doen alsof er niets aan de hand was. Hij koos een willekeurige datum voor de coronapandemie uit en bootste de uitzending van die dag na: hij draaide alleen muziek van die dag, sprak luisteraars die dag naar een concert zouden gaan en jawel: ook werd het ANP-nieuws van die dag gedraaid. Die hadden we opgevraagd bij ons contactpersoon bij het ANP, en daar werd leuk en enthousiast op gereageerd.”

Net als KINK ook gebruikmaken van het ANP-radionieuws dat 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar is?

Vul onderstaand formulier in en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Dank voor je aanvraag. We nemen zo snel mogeljik contact met je op. 

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden