Tip

Zoeken in de beeldbank: zeven tips van onze beeldresearchexpert

Zoeken in de beeldbank: zeven tips van onze beeldresearchexpert
Door Loretta Mulders · 03 Aug 2021
beeldbank
Katja Schuurman tijdens lentedag met eerste weidegang. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Robbert Frank Hagens

Het voelt soms als een onmogelijke opgave: de juiste foto vinden in de beeldbank. Je hebt een bepaalde foto voor ogen, maar kunt het passende beeld niet in de beeldbank vinden. Als beeldredacteur of communicatiemedewerker loop je er vroeg of laat wel een keer tegenaan.

Je bent niet de enige. Onze fotomanager Edouard van Arem is een echte beeldresearchexpert en heeft in zijn werk veel te maken met beeldbanken en beeldbankzoekers. Met meer dan dertig jaar ervaring op de teller, adviseert hij dagelijks klanten in het gebruik van fotografie en geeft hij regelmatig cursussen en workshops aan bedrijven. In dit stuk deelt hij zijn zeven beste tips voor het zoeken in de beeldbank zodat jij sneller de juiste foto vindt.

"Je zoekt op ‘koe in de wei’ en je ziet een portret van Katja Schuurman."

"Je zoekt op koe in de wei en je ziet een portret van Katja Schuurman."

— Edouard van Arem

1. Zoekwoorden

Zoeken in een beeldbank doen we met woorden. Daarom worden foto’s altijd voorzien van tekst: een caption waarop staat wat, waar, wie, hoe en waarom. Ook worden er keywords of tags toegevoegd. Dat zijn woorden die iets toevoegen aan de caption en die extra informatie over de foto geven of uit de foto halen. Bijvoorbeeld; ‘een foto van een ondergaande zon op het strand van Scheveningen op een mooie zomeravond in juli’. Dit zou de caption kunnen zijn maar daar worden dan nog keywords aan toegevoegd zoals warm, vakantie, rood, geel, zee, horizon, etc. Als je gaat zoeken, probeer dan zoveel mogelijk associaties te maken met allerlei woorden die bij jouw zoekvraag kunnen passen.

Het gebruik van de juiste zoektermen en het combineren ervan kan best ingewikkeld zijn. Je zoekt bijvoorbeeld op ‘koe in de wei’ en je ziet een portret van Katja Schuurman. Gek, maar het kan. Dit blijft een terugkerend struikelblok. Als je niet de juiste termen hanteert, vind je ook niet de foto die je zoekt. Experimenteer dus ook met verschillende zoektermen en -combinaties.

2. Neem je tijd

Heb geduld als je op zoek bent naar de juiste foto. Het zoeken in een beeldbank kan een tijdrovende zaak zijn. Het aanbod in de meeste beeldbanken is erg groot en het aantal treffers bij een zoekvraag kan soms gigantisch zijn. Geef niet direct op na het invoeren van je zoekterm, want de foto die je zoekt kan soms pas op pagina 10 of verder staan. Zorg daarom dat je genoeg tijd inplant voor het zoeken naar beeld en wacht niet tot het laatste moment. De ene keer heb je geluk en is het gelijk raak, de andere keer heeft het meer tijd nodig.

3. Houd een brainstorm

Een derde tip is dat je bij het zoeken goed in de gaten houdt wat het doel is van het fotogebruik. Waarom wil je een foto hebben? Welke boodschap wil je uitdragen? Wat wil je met de foto bereiken? Deze vragen moeten voor jou helder zijn voordat je aan de zoektocht naar geschikt beeld begint. Zet alle trefwoorden die in je opkomen op papier en vraag je collega’s welke associaties in hen opkomen. Ga vervolgens met die woorden zoeken in de beeldbank.

Koeien voor het eerst dit jaar de wei in. Boer Coen opende samen met Katja Schuurman de hekken van de stal. Foto: ANP / Sander Koning

4. Uitgebreid zoeken

Wat verder helpt is goed gebruik te maken van de uitgebreide zoekopties. Daar kun je aangeven of je een liggende of staande foto zoekt, je kunt aangeven in welke periode de foto gemaakt moet zijn, een categorie bepalen, zoeken op de naam van een specifieke fotograaf of aangeven dat het beeld model-released moet zijn. Bij veel stockbeeldbanken kun je vaak van nog veel meer opties gebruik maken, zoals zoeken op een bepaalde kleur of man/vrouw.


5. Kunstmatige intelligentie

Veel beeldbanken maken gebruik van kunstmatige intelligentie die jou kunnen helpen bij het zoeken van je foto. Op anpfoto.nl maken we bijvoorbeeld gebruik van persoonsherkenning. Zoek je een foto van koningin Máxima en vul je haar naam in het zoekveld in, dan krijg je heel veel beelden te zien; foto’s van de koningin alleen, foto’s van haar met anderen maar ook foto’s waar ze helemaal niet op te zien is.

Stel je bent opzoek naar een foto van Máxima waar zij alleen op is afgebeeld, dan komt die persoonsherkenning dus goed van pas. Wanneer jij een zoekterm invult geeft de beeldbank namelijk automatisch een aantal suggesties bij jouw zoekterm. In dit geval zal de beeldbank een suggestie doen met de naam ‘Máxima’, wanneer je daar op klikt zullen er foto’s van alleen de koningin verschijnen. De beeldbank heeft jouw vraag herkent en meegedacht en alle foto’s waar zij alleen op staat - de software weet wie zij is - verzameld. Handig toch? Hoef je niet door tientallen, of zelfs honderden foto’s heen te bladeren.

"De beeldbank heeft jouw vraag herkent, meegedacht en alle foto’s waar zij alleen op staat verzameld."

"De beeldbank heeft jouw vraag herkent, meegedacht en alle fotos waar zij alleen op staat verzameld."

— Edouard van Arem

6. Bewaren

Als je een foto in een beeldbank ziet die je aanspreekt: bewaar die foto dan. Maak een digitale map aan en sla hem op. Blader je door de krant of een tijdschrift en valt je oog op een bepaald beeld? Knip de foto dan uit en bewaar in een mapje of maak een moodboard met al je favoriete beelden, ter inspiratie. Wat je daarbij niet moet vergeten is om altijd de bron van de foto te bewaren. Die staat vaak bij de foto, in het artikel of in het colofon. Dat helpt je bij het vinden van de foto op het moment dat je het beeld echt wilt gaan gebruiken. Je moet natuurlijk niet vergeten de rechten netjes met de rechthebbende te regelen.


7. Even contact

We leven in een digitale wereld. We communiceren via e-mail, whatsapp of andere apps. Het online werken maakt dat we geneigd zijn veel vragen zelf op te lossen. Weet dat er bij ANP Foto een heel team van ervaren specialisten klaar zit die je altijd kunt bellen met je vragen. Zij kunnen helpen met het zoeken naar een foto, je meer uitleg geven over bepaalde rechten of je informeren over tarieven. Via fotoverkoop@anp.nl of via 070-4141111 kom je direct met de juiste persoon in contact. We spreken je graag!

Laat je inspireren door model released beeld

Onze collectie met model released beeld wordt dagelijks aangevuld met nieuwe producties. Nederlands beeld, met echte mensen waarvan de rechten goed zijn geregeld.

Bekijk de collectie

Portretrecht: wat mag je wel en niet met een foto?

Je wil een foto gebruiken waar iemand herkenbaar op is afgebeeld. Schend je met het publiceren van die foto dan iemands portretrecht?

Lees het hier
Loretta Mulders
Loretta Mulders
loretta.mulders@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden