ANP en Visual Rights Group

ANP en Visual Rights Group

Visual Rights Group neemt namens het ANP en Hollandse Hoogte contact op met eigenaren van websites als er onrechtmatig gebruik van foto’s is geconstateerd. Heb je een brief ontvangen met daarin een schikkingsvoorstel en wil je hier op reageren? Lees hoe het zit.

ANP Visual Rights Group

Permission Machine wordt Visual Rights Group

Permission Machine past werkwijze aan en heet nu Visual Rights Group.

Naar het persbericht

Zonder licentie geen foto

Het ANP en Hollandse Hoogte verkopen licenties voor het gebruik van foto’s aan media en andere organisaties. De reden dat je dit voorstel hebt gekregen, is omdat we helaas hebben geconstateerd dat je zonder licentie toch gebruik hebt gemaakt van een van deze foto’s. 

Ondanks dat veel foto’s via Google te vinden en zelfs te downloaden zijn, geldt er voor elk beeld auteursrecht. Voor bijna elke foto moeten licentie-afspraken worden gemaakt voor je de foto kunt gebruiken. 

De fotografen die deze foto’s maken ontvangen van ANP of Hollandse Hoogte een bedrag per verkochte licentie of per opdracht. Wordt er onrechtmatig gebruik gemaakt van deze foto’s, dan is het aan het ANP of Hollandse Hoogte om misgelopen inkomsten te achterhalen.

Visual Rights Group (voorheen Permission Machine)

Visual Rights Group is een Belgische organisatie, die met speciale software online foto’s met elkaar vergelijkt en zo onrechtmatig gebruik kan constateren. Het bedrijf neemt naast de opsporing ook de juridische afhandeling voor zijn rekening. Dat is de reden dat je van hen dit bericht ontvangt.  

Reageren op voorstel

We hopen dat je begrijpt waarom je de brief hebt ontvangen. In de brief staat vermeld hoe verdere afhandeling in zijn werk gaat. Wil je inhoudelijk ingaan op het voorstel, dan raden wij je aan om contact op te nemen met Visual Rights Group. Je kunt dat doen door een mail te sturen naar anp@visualrightsgroup.com. 

Het verhaal van een bekeerde misbruiker

Tekstschrijver Yvonne van Osch gebruikte illegaal een ANP-foto en ontving een claim van onze partner Visual Rights Group. Woedend zocht ze contact. En toen... Haar verhaal schreef ze op: van oorspronkelijke woede en onbegrip door de hoge geldboete tot begrip en respect voor de maker.

Lees het verhaal van Yvonne