Blik op het ANP

Journalistieke kwartaalupdate - Q1 van 2024

Journalistieke kwartaalupdate - Q1 van 2024
Door Geneviève Muya · 04 Apr 2024
Freek Staps - Hoofdredacteur ANP

Beste ANP-gebruiker of nieuwsvolger,

Soms komen er zoveel verschillende verhaallijnen samen dat journalisten niets anders kunnen dan op het nieuws aanslaan: een prinses die na een operatie al even niet gezien was, fotografie die gemanipuleerd bleek en redacties die ingrepen om de betrouwbaarheid van de journalistiek te waarborgen.

Inmiddels is er nieuw nieuws over prinses Catherine – ze maakte zelf bekend ziek te zijn – maar toen bleek dat ze zelf aan het knutselen was geweest, ondernamen internationale persbureaus actie. Foto's werden onderzocht, ook verwijderd.


Het ANP is voor foto's van het Britse koningshuis doorgeefluik: onze internationale partners boden de beelden zo aan de Nederlandse markt aan. Die beelden verdwenen dus direct uit de beeldbank. Collega-journalisten van NOS Nieuws, NPO Radio 1, RTL Nieuws en het AD vroegen door.

Opnieuw een kijkje achter de schermen in deze kwartaalupdate. We helpen graag.

Freek Staps, hoofdredacteur ANP

Bewerkte foto Brits koningshuis.
Bewerkte foto Brits koningshuis. Foto: AFP, Associated Press, EPA Images

Promes mogelijk uitgeleverd? Daar moeten we bij zijn

door Sander Knura

Het is vrijdagmiddag als de chef van de binnenlandredactie belt. Of ik morgen naar Dubai kan vliegen? Quincy Promes is aangehouden omdat hij zou zijn doorgereden na een ongeluk. De kans bestaat dat Nederland om zijn uitlevering vraagt, omdat de voetballer hier nog straffen open heeft staan. Als dat gebeurt, willen we erbij zijn. Voor vertrek leg ik contact met politie, justitie en lokale journalisten.

Maandag om 07.30 uur stap ik de rechtbank binnen. Promes staat niet op de lijst. Ik maak een tour langs politiebureaus, rechtbanken en ministeries. Nergens krijg ik informatie over hem. Wel bestuderen ze overal mijn paspoort als ik zeg dat ik journalist ben. Bij een rechtbank voor verkeerszaken kennen ze de zaak. Maar na uren wachten blijkt dat Promes vandaag niet aan de beurt is. Dinsdagochtend sta ik er weer. Na een paar uur krijg ik ingefluisterd: "De zaak is te groot, die wordt hier niet behandeld."

Dan meldt een Russische bron dat Promes mogelijk al terugvliegt. Ik ga strategisch zitten op het vliegveld, tussen de vip-ingang en de balie van de maatschappij die de club van Promes sponsort. Maar de vlucht naar Moskou vertrekt zonder hem. Woensdag komt naar buiten dat het proces is uitgesteld. We verwachten dat er achter de schermen een strijd gaande is om zijn uitlevering en dat hij niet meer in de rechtbank verschijnt. Ik vlieg daarom terug. Een week later blijkt onze inschatting juist. Promes is opnieuw aangehouden en Nederland vraagt nu officieel om zijn uitlevering. 

Portret van Quincy Promes als international tijdens het trainingskamp van het Nederlands elftal in L
Portret van Quincy Promes als international tijdens het trainingskamp van het Nederlands elftal in Lagos. Foto: ANP / Pim Ras

‘Oorlogsfoto’ uit het Rotterdamse Zuidwijk

door Robin van Lonkhuijsen

Op 29 januari wordt het Rotterdamse Zuidwijk opgeschrikt door een oorverdovende knal. Door onbekende oorzaak ontstaat een explosie in een van de bedrijfsruimtes onder een flat, waarna brand uitbreekt. Het pand staat vrijwel direct in lichterlaaie en omliggende huizen raken zwaar beschadigd. Drie mensen worden vermist en twee dagen na de verwoestende explosie sta ik op de rampplek te fotograferen. 

Veel media zijn er niet. Ik kan mijn werk ongehinderd doen. Vrijwel meteen valt een groepje mensen op dat in gesprek is met de aanwezige politie, achter het afzetlint. Geen hoogoplopende gemoederen, maar wel discussie. Die discussie ontstond omdat ze niet snapten dat er niet gezocht werd tussen het puin. Een van hen vertelt mij dat ze zich zo eigenhandig toegang gaan verschaffen tot het afgesloten terrein. Echt geloven doe ik dat op dat moment nog niet. 

Een lichaam wordt door familieleden geborgen. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen
Een lichaam wordt door familieleden geborgen. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Even later lopen de gemoederen toch hoog op en verschaffen enkele bekenden van de slachtoffers zich toegang tot het terrein. Na wat ‘onderhandelingen’ met de aanwezige politie en forensische onderzoekers komt het tot het volgende; een bevreemdend, niet alledaags beeld en iets wat we eigenlijk alleen uit oorlogssituaties kennen, familieleden en vrienden bergen zelf een van de slachtoffers uit de puinhopen. 

Explosie in Rotterdam wekenlang in het nieuws

Protest en ceremonie tijdens opening Nationaal Holocaustmuseum

door Erika de Joode

Wanneer ik op zondagochtend 10 maart uit de tram stap op het Waterlooplein in Amsterdam, heeft zich daar al een handjevol demonstranten verzameld. Ik loop door naar de nabijgelegen Portugese Synagoge, waar de openingsceremonie van het Nationaal Holocaustmuseum plaatsvindt en waar journalisten zich op tijd moeten melden voor een ‘bomcheck’ met politiehonden.

Na de controle, neem ik plaats naast collega-journalisten in de synagoge. Een ANP-collega vertelt me dat de kleine groep demonstranten op het Waterlooplein al snel is uitgegroeid tot een groep van zo’n duizend mensen. De muziek en leuzen waarmee ze protesteren tegen de komst van de Israëlische president Isaac Herzog zijn inmiddels ook in de synagoge duidelijk te horen, wat we snel meenemen in onze berichtgeving.

Na de ceremonie loop ik terug naar het Waterlooplein om mijn collega’s te ondersteunen bij de verslaggeving van de demonstratie. In een appgroep geven we elkaar en een collega op de redactie relevante informatie door. Uiteindelijk verlaten de demonstranten het plein op last van de politie, waarna een klein deel van hen met de politie in hun kielzog door de binnenstad trekt. Op de Dam spreek ik een aantal van hen voor een afsluitend bericht.

Geneviève Muya
Geneviève Muya
genevieve.muya@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden