Mededeling

Dit zijn de vijf nominaties voor de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2022

Dit zijn de vijf nominaties voor de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2022
Door Edouard van Arem · 05 Jan 2023
Rob Engelaar - Stille tocht in Kerkrade voor de vermoorde Gino

De vijf nieuwsfoto’s die zijn genomineerd voor de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2022 zijn bekend. Deze prijs, voorheen de Jos van Leeuwen Fotoprijs, wordt voor het vijfde jaar op rij uitgereikt en is destijds door het Algemeen Nederlands Persbureau en fotobureau Hollandse Hoogte in het leven geroepen om aandacht te genereren voor de nieuwsfotografie die de fotojournalisten in Nederland dagelijks produceren.

De vijf genomineerde beelden

- Vincent Jannink - Honderden mensen slapen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel

- Rob Engelaar - Stille tocht in Kerkrade voor de vermoorde Gino

- Ramon van Flymen - Drukte op Schiphol na staking

- Laurens Bosch - Man in camouflagekleding na gijzeling Apple Store

- Ramon van Flymen - Oekraïense vluchtelingen na aankomst met de trein vanuit Berlijn op Amsterdam Centraal

Hun foto’s maken kans om tot de beste ANP nieuwsfoto van 2022 verkozen te worden. Op dinsdag 10 januari 2023 om 17:00 uur tijdens een feestelijke bijeenkomst wordt de winnaar in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag bekendgemaakt. Aansluitend is daar ook tot en met 31 januari 2023 een tentoonstelling te zien van de beste nieuwsfoto’s van het ANP uit 2022.

Vorig jaar won freelance ANP-fotograaf Bart Maat de prijs met zijn foto van Kasja Ollongren die het Binnenhof verlaat met de leesbare notitie 'Omtzigt functie elders'. Hij werd door zowel de jury als het publiek verkozen tot winnaar.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit freelance beeldadviseur Leo Blom, chef foto van Het Parool Eva de Vos en lector journalistiek en vernieuwing Danielle Arets. 

Publieksprijs

Naast de juryprijs wordt op 10 januari 2023 ook de publieksprijs uitgereikt. Elke maand kon het publiek via social media en een webpagina stemmen op hun favoriete nieuwsfoto. Maandelijks komt daar één winnaar uit, die daarmee is genomineerd voor de jaarlijkse ANP Nieuwsfoto van het jaar Publieksprijs. Het publiek kan op dinsdag 10 januari stemmen. De link hiervoor wordt die dag openbaar gemaakt.

Wil je bij de uitreiking op 10 januari aanwezig zijn, meld je dan aan door je naam en bedrijf door te geven op e-mailadres directiesecretariaat@anp.nl.

Edouard van Arem
Edouard van Arem
edouard.van.arem@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden