Achter het nieuws

Journalistieke kwartaalupdate - Q3 van 2022

Journalistieke kwartaalupdate - Q3 van 2022
Door Loretta Mulders · 02 Oct 2022
Freek Staps, het ANP, Journalistieke Kwartaalupdate
Hoofdredacteur Freek Staps op de ANP-redactie. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Beste ANP-gebruiker of nieuwsvolger,

De tegenstellingen in het land zijn onontkoombaar, de stelligheid waarmee mensen hun mening poneren neemt toe. Dat leidt tot het opnieuw voeren van journalistiek-ethische discussies, bijvoorbeeld over wat we laten zien van geuit racisme. Neem deze foto. Het bord is gemaakt door mensen, werd neergezet door mensen, stond er even terwijl anderen toekeken. Daar is geen discussie over.

Een protest tegen de komst van asielzoekers in Albergen in de gemeente Tubbergen. Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Maar toen door enkele demonstranten besloten werd het bord te verwijderen, kregen ook de fotograaf en de schrijvend redacteur commentaar. Het bord vertegenwoordigde niet heel Twente, dus zouden we moeten afzien van publicatie. De sfeer was inmiddels niet gemoedelijk meer.

Toch plaatsten we de foto in de beeldbank. Het is onze taak de werkelijkheid vast te leggen en de feiten aan te bieden aan de media. We laten het graag aan onze afnemers om eigenstandig te besluiten of publicatie daarnaast gewenst is.

We nemen je in deze kwartaalrapportage graag mee achter de schermen.

Freek Staps,
Hoofdredacteur ANP

Overlijden Queen Elizabeth
door Anne Gordijn

In de mailbox belandde op donderdag 8 september een officieel bericht van Buckingham Palace: de artsen van de Britse vorstin Elizabeth (96) maakten zich zorgen om haar gezondheid. Dat was al een opmerkelijk bericht, want in principe wordt daar niet over gecommuniceerd. Toen alle familieleden bij koningin Elizabeth op bezoek gingen, waren we extra alert. En inderdaad, om 19.30 uur kwam de mail van Buckingham Palace met de onderwerptitel: Announcement of the death of The Queen. Omdat we wisten dat het al langer niet goed met haar ging stond berichtgeving over koningin Elizabeth al klaar.

Rechts een screenshot van pushberichten over het overlijden van Queen Elizabeth.

Het persalarm was ook al gecontroleerd door de eindredactie, dus met een druk op de knop seinden we de afnemers in. We waren razendsnel en zelfs de Britse media kwamen later met hun alarmeringen. Vervolgens plaatsten we achtergrondstukken die al af waren, verwerkten verschillende redacties de reacties en zochten we naar andere informatie. Na een dienst van bijna 15 uur nam de adrenaline af en besefte ik eigenlijk pas wat er die dag is gebeurd: een historische gebeurtenis.

De asielcrisis in Ter Apel 
door ANP-fotograaf Owen O'Brien

De ontwikkelingen in en om het aanmeldcentrum in Ter Apel volgden elkaar eind augustus in hoog tempo op. In de vroege ochtend van 25 augustus arriveerde ik bij het aanmeldcentrum. Er sliepen honderden mensen buiten op het gras. Dit was voor mij een verbijsterend tafereel. Tijdens het fotograferen van de ontwakende menigte werd mijn aandacht getrokken door een jonge man die met afschuw de deuren van de dixi´s langsging. Hij liet mij de vieze toiletten stuk voor stuk zien. De stank was ondraaglijk.

"Mijn aandacht werd getrokken door een jonge man die met afschuw langs de dixi´s ging"

"Mijn aandacht werd getrokken door een jonge man die met afschuw langs de dixi´s ging"

— Owen O'Brien, ANP-fotograaf

Na het in beeld brengen van deze onhygiënische omstandigheden volgden er maatregelen die de hygiëne op het terrein ten goede kwamen. Nabij het aanmeldcentrum kon ik gedurende de dag mijn werk uitvoeren zonder restricties. Er waren veel mensen die op de foto wilden, om vervolgens hun verhalen aan mij te vertellen. Slechts een klein deel van de asielzoekers wilde niet in beeld uit angst voor represailles.

De staat van de dixie's in Ter Apel. Foto: ANP / Owen O'Brien

Oorlog en inflatie na corona

Nederland vervalt dit jaar van de ene crisis in de andere, wat duidelijk zichtbaar is in de journalistieke producties. Aan het begin van het jaar werd er nog het meest over corona geschreven maar in februari zorgden het afschaffen van vrijwel alle coronamaatregelen en de oorlog in Oekraïne voor een kentering. Later was de inflatie, veroorzaakt door de oorlog en de naweeën van corona, het onderwerp waar de redacties het meest over schreven.

Prinsjesdag door de jaren heen

Prinsjesdag is een dag van tradities. Iedere derde dinsdag van september maken koning Willem-Alexander en koningin Máxima een rijtoer, en voorheen deden dit koningin Beatrix en koningin Juliana. Aanvankelijk reden ze in de Gouden en de laatste jaren in de Glazen Koets door het centrum van Den Haag. De rijtoer begint bij Paleis Noordeinde en stopte traditiegetrouw bij het Binnenhof, waar de vorst in de Ridderzaal de troonrede leest. Ook dat was de laatste jaren anders: wegens corona en verbouwingen op het Binnenhof werd gekozen voor de Grote Kerk en dit jaar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

ANP lanceert ‘Shutterstock voor Nederlands beeld’

De Nationale Beeldbank, onderdeel van het ANP, positioneert zich als dé beeldbank voor Nederlands stockbeeld met lage prijzen en een simpele licentie.

Meer informatie

ANP partner van nieuw initiatief #UseTheNews

#UseTheNews heeft als doel om nieuwsmedia en jongeren elkaar beter te laten bereiken en beter te laten begrijpen.

Meer informatie
Loretta Mulders
Loretta Mulders
loretta.mulders@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden