Tip

Wat brengt het nieuwe (nieuws)jaar ons: een vooruitblik op 2021

Wat brengt het nieuwe (nieuws)jaar ons: een vooruitblik op 2021
Door ANP Agenda · 17 Dec 2020
vooruitblik 2021 nieuws
Voetballers Frank Rijkaard, John Bosman en Wim Kieft tijdens EK voetbal in 1988. ANP / Hollandse Hoogte / Michael Kooren

Er zullen weinig mensen zijn die niet hopen op een beter en coronavrij jaar. De nieuwsagenda van het ANP biedt geen garanties in dit opzicht, maar wel een vooruitblik op belangrijke momenten die de media niet koud zullen laten. 

Komt er een kabinet Rutte IV?

2021 wordt een belangrijk politiek jaar voor Nederland. In maart gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege corona krijgen kiezers drie dagen de tijd om naar de stembus te gaan en kunnen 70-plussers hun stem per post uitbrengen. Ook heeft een aantal politieke partijen iets te vieren. In februari bestaat de PvdA 75 jaar, terwijl de PVV die maand alweer 15 jaar meedraait op het Binnenhof. In september is het vijf jaar geleden dat het FVD van denktank tot partij transformeerde.

Uitgesteld mooi sportjaar

Sportfans kunnen volgend jaar hun hart ophalen. Het mooie sportjaar begint met het Europees kampioenschap voetbal dat op 11 juni aftrapt. Het toernooi wordt in twaalf stadions en evenveel landen gespeeld. Het Wembley-stadion in Londen is de gastheer voor de finale op 11 juli. De Olympische Spelen, een van de grootste evenementen die vorig jaar werden uitgesteld, beginnen op 23 juli in Tokio. De olympische geest zal volgend jaar vermoedelijk een nog belangrijkere rol spelen dan gebruikelijk om mensen (weer) samen te brengen. Kers op de taart komt voor velen in ons land in september. Dan keert F1 na 36 jaar terug naar Zandvoort. 

Koninklijke feesten

De koninklijke familie heeft in 2021 veel te vieren. Koningin Máxima wordt op 17 mei 50 jaar. Máxima Zorreguieta is in 1971 geboren in Buenos Aires, Argentinië, als het oudste kind van Jorge Zorreguieta en Maria del Carmen Cerruti. Op 7 december is het 18 jaar geleden dat Máxima zelf voor het eerst moeder werd. Prinses Catharina-Amalia wordt officieel een volwassen lid van de koninklijke familie. Dat betekent ook dat ze in aanmerking komt voor een ‘uitkering’ van bijna anderhalf miljoen per jaar, ruim 4000 euro per dag. Koning Willem-Alexander viert volgend jaar zijn verjaardag in Eindhoven.

Het eerste jaar na de komst van corona

We kunnen in 2021 vooral ook, soms met verbazing, terugkijken naar het coronajaar 2020. Op 11 februari viert de ziekte haar naamdag. Vanaf die dag kennen we het nieuwe coronavirus als Covid-19. Op 27 februari 2020 werd de crisis ook echt voor Nederland de realiteit met de eerste bevestigde besmetting met het virus. De eerste coronadode volgde acht dagen later. Op 11 maart verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak tot pandemie. Vijf dagen later sprak premier Rutte het volk voor het eerst toe en op 14 december voor het laatst. 2021 zal vooral het jaar worden waarin Nederlanders worden gevaccineerd. 

Herinnering aan muziekiconen

De wereld van popmuziek herinnert iconen Prince en David Bowie, die in 2021 vijf jaar geleden zijn overleden. Bowie overleed op 10 januari, twee dagen na zijn 69e verjaardag, aan leverkanker. Prince overleed op 57-jarige leeftijd op 21 april aan een overdosis fentanyl. Beide overlijdens kwamen onverwacht. Mensen wereldwijd reageerden met talloze waken en eerbetonen aan de sterren. Het is volgend jaar ook 30 jaar sinds het overlijden van rocklegende Freddie Mercury. Hij overleed op 24 november op 45-jarige leeftijd aan aids.

Is de ANP Agenda iets voor jouw bedrijf?

Ontdek de ANP Agenda

Met de agenda van het ANP heb je alle toekomstige gebeurtenissen en momenten in een overzicht, gesorteerd per rubriek of thema. Dagelijks vind je in de agenda ruim honderd nieuwe, door de ANP-redactie gecontroleerde agenda-items. Interesse? Meer weten over de mogelijkheden? Neem via onderstaand formulier contact op met accountmanager Frans Wiersma.

Neem contact op:

Bedankt! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Het nieuws binnen handbereik

Met de handige ANP bureaukalender en mis geen enkel nieuwsmoment in 2021. Van Nederlandse feestdagen tot leuke nieuwsinhakers.

Bestel de bureaukalender

Zoeken in de agenda

Hoe werkt dat precies? En hoe maak je een zoekprofiel op basis van zoektermen? We leggen het je graag uit.

Naar de uitlegvideo
ANP Agenda
ANP Agenda
maja.micudova@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden