Mededeling

Alles over de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020

Alles over de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020
Door Franca Grimbergen · 10 Dec 2020
Jos van Leeuwen Fotoprijs Jong Talent Publieksprijs ANP Hollandse Hoogte
Winnaar Jos van Leeuwen Foto- en Publieksprijs Eric Brinkhorst 2019, jurylid Leo Blom (links) en Jos van Leeuwen (rechts). ANP / Marco de Swart

Voor het derde jaar op rij reiken we - ANP en Hollandse Hoogte - de Jos van Leeuwen Fotoprijs uit aan de maker van de beste nieuwsfoto van het jaar. De prijs is vernoemd naar de Haagse nieuwsfotograaf Jos van Leeuwen. Dit jaar zal het event - dat plaatsvindt op 21 januari 2021 - er anders uitzien door het coronavirus; geen fysiek evenement maar een livestream. En nog iets anders: dit jaar reiken we niet twee, maar drie prijzen uit. Jos van Leeuwen Jong Talent gaat naar een jong fotografietalent met het beste fotoverhaal. 

De drie fotoprijzen

Naast de Jos van Leeuwen Fotoprijs, die wordt uitgereikt aan de beste nieuwsfoto van het jaar, reiken we jaarlijks ook de Jos van Leeuwen Publieksprijs uit. De naam verklapt het al: deze prijs wordt bepaald door het publiek. Iedere maand selecteert een wisselende jury tien nieuwsfoto's waar het publiek op kan stemmen. De twaalf beste (iedere maand een) maken kans om de Jos van Leeuwen Publieksprijs te winnen. Nieuw dit jaar is Jos van Leeuwen Jong Talent, de aanmoedigingsprijs voor jong fotografietalent tussen de 18 en 35 jaar. 

Bekijk in de slider hieronder welke nieuwsfoto's tot nu toe zijn genomineerd voor de Jos van Leeuwen Publieksprijs.

De jury

De jury bestaat dit jaar uit ANP-fotoman Leo Blom, beeldredacteur Wilco Willemsen van het Algemeen Dagblad, ANP-hoofdredacteur Freek Staps, Voordekunst-directeur Kristel Casander en Projectmanager ANP Foto Jorien de Waard. Op 6 januari 2021 worden de vijf genomineerden fotografen voor de Jos van Leeuwen Fotoprijs bekend gemaakt. De winnaar van deze prijs en de andere twee prijzen worden bekendgemaakt tijdens de livestream op donderdag 21 januari 2021.

Het programma

Vanwege het coronavirus zijn we genoodzaakt het fysieke evenement te vervangen voor een livestream. De Jos van Leeuwen Fotoprijs livestream start om 16:00 uur en duurt tot 17:30 uur. De presentator en host van de livestream is fotograaf William Rutten. Rutten is een bekende Nederlandse fotograaf die vele BN'ers voor zijn lens heeft gehad. Op dit moment is hij te zien als jurylid in televisieprogramma 'Het Perfecte Plaatje'. De Jos van Leeuwen Jong Talent zal worden uitgereikt door Robert van Asten, wethouder gemeente Den Haag. Namens het ANP zullen Martijn Bennis (CEO ANP) en Edouard van Arem (ANP Foto) tijdens het event spreken.

Ben jij erbij? Aanmelden voor de livestream kan via deze pagina

Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden