Mededeling

Vier ANP-fotografen zijn genomineerd voor de Prinsjesfotoprijs

Vier ANP-fotografen zijn genomineerd voor de Prinsjesfotoprijs
Door Nana van Dijk · 18 Aug 2020
rutte sluis dissel
Mark Rutte, Jaap van Dissel en Irma Sluis voor een persconferentie rondom corona. Foto: Phil Nijhuis

Wie maakte de beste politieke foto van afgelopen jaar? ANP-fotografen Phil Nijhuis, Sem van der Wal, Dirk Hol en Bart Maat zijn genomineerd voor de Prinsjesfotoprijs. Op 11 september wordt de winnaar bekend gemaakt.

Ruim voordat corona Nederland bereikte, fotografeerde Bart Maat minister Grapperhaus terwijl hij de roltrap op ging om de pers toe te spreken over de moord op Derk Wiersum. Wiersum was advocaat van kroongetuige Nabil B., in de zaak tegen Ridouan Taghi. Op 18 september 2019 werd Wiersum doodgeschoten, de foto is op dezelfde dag gemaakt.

Dirk Hol fotografeerde minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD), toen hij op 18 maart in de Tweede Kamer onwel werd. Minister Koolmees schiet hem te hulp. Martin van Rijn volgde Bruins tijdelijk op als minister. Minister de Jonge nam van Bruno Bruins de coronataken over.

Begin maart bezocht premier Rutte boze Zeeuwen. Ze waren boos omdat het kabinet na lang wikken en wegen had besloten de marinierskazerne toch niet naar Zeeland te verhuizen. Sem van der Wal fotografeerde de premier op 5 maart, midden tussen de Zeeuwen.

Phil Nijhuis legde op 21 april het moment vlak voor een van de corona-persconferenties vast, waarin premier Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM de Nederlandse bevolking op de hoogte stelden van de situatie in het land. Doventolk Irma Sluis werd met haar optreden tijdens de persconferenties bekend. De drie wachten tot de persconferentie begint.

In NRC vertellen de fotografen over het moment waarop ze de foto maakten.

Lees het interview
Nana van Dijk
Nana van Dijk
nana.van.dijk@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden