Achter het nieuws

Fotograaf Robin Utrecht op de IC in Breda: ‘’Ik fotografeer met respect.’’

Fotograaf Robin Utrecht op de IC in Breda: Ik fotografeer met respect.
Door Franca Grimbergen · 23 Apr 2020
zorgmedewerker intensive care
Een zorgmedewerker op de IC van het Amphia ziekenhuis volledig ingepakt om coronapatiënten te behandelen. Door Robin Utrecht

Terwijl een groot deel van Nederland al weken vanuit huis werkt, is dat voor fotograaf Robin Utrecht niet aan de orde. Als nieuwsfotograaf is hij, op een veilige manier, continu op pad om het coronavirus in Nederland in beeld te brengen. Hij fotografeerde als een van de eersten op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis in Breda.

“Het is een bijzondere tijd om nu te fotograferen. Heel veel dingen die normaal niet speciaal zijn, zijn dat nu wel. Van een lege Dam in Amsterdam tot een uitgestorven Keukenhof. Dat is ongewoon en tegelijkertijd bizar.”

Ingepakt fotograferen op de IC
"Ik mocht fotograferen op de intensive care-afdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ik was de hele dag aanwezig in het ziekenhuis. Op IC zelf was ik ongeveer een uur aan het fotograferen. Helemaal ingepakt: van haarnetje tot mondkapje. Na afloop moesten zelfs mijn camera’s ontsmet worden; het virus kan namelijk ook overgebracht worden via apparatuur.

Tijdens het fotografen op een IC werd ik wel even met de neus op de feiten gedrukt. Je ziet mensen op hun buik liggen aan de beademing. Dat komt wel even binnen. Gelukkig zag ik dat de zorgmedewerkers de situatie onder controle hadden ondanks de omstandigheden; dat gaf mij een goed gevoel."

"Na afloop moesten zelfs mijn camera’s ontsmet worden."

"Na afloop moesten zelfs mijn cameras ontsmet worden."

— Robin Utrecht

Niet herkenbaar in beeld
"De coronapatiënten op de IC-afdeling weten niet dat ik aan het fotograferen ben. Ik fotografeer om die reden met respect. Op geen enkele foto zijn personen herkenbaar in beeld gebracht. Ik heb voornamelijk naar de details gekeken; een hand met een infuus of een zorgmedewerker die druk aan het werk is. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met het ziekenhuis wat wel en niet beeld mag komen."

Kans op besmetting
“Bang om zelf besmet te raken, was ik niet echt. Natuurlijk was de kans aanwezig dat ik besmet zou kunnen raken, daar heeft het ziekenhuis mij ook op gewezen. Mijn eigen risico dus. De coronapatiënten op de IC-afdeling lagen grotendeels allemaal te slapen en bij het omdraaien van patiënten - waar de kans op besmetting groter is - stond ik achter een raam om foto’s te maken.’’

"Bang om zelf besmet te raken, was ik niet echt."

"Bang om zelf besmet te raken, was ik niet echt."

— Robin Utrecht

Een beetje ongemakkelijk
“Het maken van portretfoto’s is in tijden van corona vreemd. Ik portretteerde onlangs IC-arts Diederik Gommers in het Erasmus MC. Normaal gesproken schud je elkaar de hand en maak je een kort praatje voordat je gaat fotograferen. Nu blijf je op afstand, wat erg onnatuurlijk voelt. Over het algemeen is fotograferen op 1,5 meter afstand prima te doen; helemaal nu het op veel plekken erg rustig is. In ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere corona-gerelateerde plekken waar ik nu vaker ben dan normaal wordt hier standaard al rekening mee gehouden.”

Bekijk meer werk

Bekijk de gehele fotoserie die Robin Utrecht heeft gemaakt op de intensive care-afdeling van het Amphia ziekenhuis.

Naar de fotoserie

Corona in beeld

Bekijk een verzameling foto's omtrent het coronavirus in Nederland, gemaakt door de fotografen van het ANP.

Bekijk de beelden
Franca Grimbergen
Franca Grimbergen
franca.grimbergen@anp.nl

Contact

Neem contact op

Een aanvraag doen, meer weten of gewoon een snelle vraag? We beantwoorden je vragen elke werkdag van 09:00 tot 17:00 uur.

Bel me terug

Laat je nummer achter en we bellen
je zo snel mogelijk terug.

Bedankt! Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld.

Je gaat akkoord met de voorwaarden